Апокалипсис край Япония

Апокалипсис край Япония

13/12/2018 Off By nina

Учените се опасяват, че подводен супервулкан на брега на Япония може изригне и убие 100 милиона души.

Експерти откриха гигантски лава купол в магмената камера на древния вулкан Кикай.

Изследователите са открили лава купол с ширина шест мили, за който вярват, че седи над неспокоен резервоар с лава. Той се намира в границите на Кикай Калдерата, в близост до южния архипелаг на островите Осуми

Те вярват, че той съдържа 32 кубически километра (7.68 кубически мили) магма, а изкривяванията по повърхността му показват, че е готов да изригне.

Куполът е ужасяващ с ширината си от 6,2 мили и почти 2,000 фута височина.

Учените са обезпокоени, че вулканът може да изригне за първи път от 7,300 години, да изхвърли отломки в атмосферата, които могат да блокират слънцето и да предизвикат вулканична зима.

Изследователи от центъра за изследвания на океанското дъно (KOBEC)  в университета в Кобе заявиха, че гигантският лава купол е създаден след суперизригване, което е формирало калдерата преди 7,300 години.

 

Смята се, че внезапната експлозия е унищожила цивилизациите в праисторическата Япония.

Сега експертите се опасяват, че ново изригване може да доведе до смъртоносни цунами, достатъчно големи, за да ударят островите в Южна Япония, Китай и дори в Северна и Южна Америка.

В изследователските документи се казва, че супер-изригванията са “редки, но изключително опасни събития и имат силно глобално въздействие като вулканична зима”. Те добавят: “Много от тези супер вулкани повтарят супер-изригванията в многомилионните си истории.” Също така се казва, от купола изтичат токсични газове.

Куполът е това, което е известно като калдера – формата на купа, която се образува, когато кратерът се срути вътре в себе си. Под купола се намира магмен резервоар, в който магмата може да достигне температури от 1300°С. Куполът се издига на 600 метра над морското дъно и сега е само на 30,5 метра под земната повърхност.

Изследователите са открили няколко пропуквания по повърхността на купола, което ги кара да вярват, че лавата се натрупва под него. Забелязали са и свръхнагорещени водни колони, близо до короната на купола. Според тях едно изригване може да убие 100 милиона души и да предизвика и вулканична зима.

Вулканът Планината на Бог може да “унищожи човешката история” завинаги.

Професор Йошиуки Тастуми, ръководител на екипа от експерти по магмата, каза пред вестник “Майничи”: “Въпреки че вероятността от суперизригване в калдерата, което да удари японския архипелаг, е 1% за следващите 100 години, смятаме, че в най-лошия сценарий смъртността може да се увеличи до около 100 милиона.”

За извършените шест подводни геоложки проучвания са използвани подводни роботи, които анализират скали, сеизмографи и електромагнитометри.