Черната душа на горчивото кафе

Черната душа на горчивото кафе

04/11/2018 Off By nina

Някои хора предпочитат кафето си черно и без захар. Често се шегуват, че то е толкова черно и горчиво, колкото е душата им. Проучване, публикувано в списанието Апетит, предполага, че в тази шега има нещо вярно.

Изследователи от университета в Инсбрук, Австрия поканили повече от 1000 мъже и жени сами да определят вкусовите си предпочитания и да отговорят на въпросник, който оценява тяхната психопатия, нарцисизъм, садизъм, честа агресия.

Проучването показало, че предпочитащите горчивите вкусове, често показват качества, които ги карат да изглеждат горчиви. Освен това тези хора често разкриват садистични или дори психопатични характеристики. С други думи, доказателствата показват, че хората с психопатични тенденции обикновено предпочитат кафеното си черно. Констатациите са интересни:

“Настоящото изследване показа, че предпочитанията за горчив вкус са свързани с 549 по-изразени злонамерени личностни черти, особено силно с всекидневния садизъм и психопатия… Данните от изследването осигуряват нови прозрения за връзката между личността и поведението на ядене и пиене, последователно демонстрирайки силна връзка между по-голямото удоволствие от горчивите храни и засилените садистични наклонности. “

В статията е отбелязано, че обратното също е установено, че е вярно, като се позовава на предишни изследвания, които показват, че онези, които предпочитат сладките вкусове, са “сладки”, доколкото те са склонни да проявяват по-просоциални личностни характеристики. Като цяло, в цялото проучване се твърди, че има нещо в думите: “Ти си това, което ядеш”. Разбира се, изобщо не е задължително, ако обичате горчивото, да се смятате за „по-горчиви“ от хората, които предпочитат сладкото.

Все пак има нещо вярно в това, че стимулите, които търсим в нещата, които ядем и пием, ще се свържат със стимулите, които търсим в живота. И заслужава да се отбележи, че от изследваните корелации “предпочитанието към горчив вкус е най-силното доказателство в сравнение с другите вкусови предпочитания. Взети заедно, резултатите показват, че вкусът към горчивите храни и напитки, е стабилно свързан с това колко тъмна е личността им. “