Ехнатон – фараон, извънземен или Моисей?

Ехнатон – фараон, извънземен или Моисей?

28/02/2019 Off By nina

Фараонът Аменхотеп IV е един от най-озадачаващите фараони в египетската история, споменат и като „Еретичен фараон“ или „Въстанически фараон“. Неговият баща е Аменхотеп III, кралят на 18-та династия – време, когато Египет е бил в разцвета си. Майка му е Тий. Това, което е уникално за нея, е, че тя не е имала кралско потекло, тъй като за царете от онова време било рядкост да се женят за хора, които нямат кралска кръв.

Аменхотеп IV се различава от предишните фараони, тъй като е бил революционер, интелектуалец и обичал философията. Заради положението му на фараон, той имал силата да прави промени, както и направил – реформирал напълно египетските религии. Той се опитал да прехвърли вярата от Амон РА към единствения истински бог Атон (слънчевият диск), създавайки първата монотеистична религия. След това променил името си на Ехнатон, което означава „славата на Атон“. Ехнатон построил град Ахенатон, известен днес като Амарна, в чест на бога Атон. Градът е бил необикновен, с огромни сгради и храмове, дворци и градини и е бил използван като център за нападение над старата египетска религия и нейните последователи – нещо, което ядосвало много хора.

Очевидно революционните му действия не били приемани лесно от свещеничеството и египетските последователи на Ра. За такава традиционна култура е било трудно да отхвърли старите си богове, а свещеничеството, което притежавало голяма власт, не би позволило нещо подобно. В резултат на това действията на Ехнатон били изправени пред съпротива и не отнело много време, докато синът му Тутанкамон възстановил старата религия, без да обръща внимание на действията на баща си.

Ехнатон се оженил за Нефертити, египтянка, чийто произход е неизвестен, както и датата на раждането й и датата на смъртта й. Както Нефертити, така и Ехнатон са изобразени с удължени черепи, а изображенията на Ехнатон показват женски характеристики. Съществуват много теории, свързани с черепите им, вариращи от изкуствени методи за удължаването им, до възможността те да имат извънземен произход; въпреки това нищо не е доказано.

Всички физически следи от тях са изчезнали и нищо, свързано с тяхната смърт не е известно. Ехнатон е единственият фараон на 18-та династия, чиято мумия не е намерена, а след тяхната смъртта и изчезването им – Нефертити по-рано от Ехнатон – никога не са били споменавани отново в исторически документи. Техните гробници са открити през 90-те години на XIX век, но били празни. Сякаш никога не са били използвани. Можем само да предположим, че след тяхното изчезване всичко е било унищожено и монотеистичната религия е била загубена…, а дали е била изгубена?

Съществуват и други спорни аспекти, които объркват археолозите, работещи по Ехнатон и Нефертити, най-важната от които е връзката между Ехнатон и Мойсей. Птоломеевият историк егихтолог и Първосвещеник на Хелиополис Мането, който е написал Историята на Египет (Aegyptiaca), около трети век пр. Хр., свързва Мойсей и Ехнатон, живеещи в един и същи период – нещо, което противоречи и на християнските и еврейските вярвания. Мането записва подробности за Моисей и Изход, поставяйки събитието точно в периода на управлението на Ехнатон. Не само това, но той заявява, че Моисей (чието име е Озарсеф, в чест на бог Озирис) е получил по-голямата част от своето образование при Ехнатон и е помогнал да се установи новата монотеистична религия на Атон.

Въз основа на описанието на Мането и като се има предвид как Ехнатон е изчезнал, има хора, които вярват, че Моисей всъщност е Ехнатон.

Ехнатон е бил човек, който се е изправил срещу всички дълбоко почитани традиции на Египет и се е опитал да установи нова религия. И двамата с жена му имали необичайни физически характеристики и и двамата изчезват от историята. Всички тези доказателства са накарали мнозина да приемат, че Ехнатон и Нефертити не са обикновени хора, може би дори не човеци. Може би те са били извънземни, или са били свързани с единствен „истински бог“, който им заповядал да създадат около него религия, която по-късно Моисей отнел от Египет и започнал да проповядва сам. Това са логически изводи, основани на представеното, но нищо не е сигурно и тепърва предстои редица въпроси да намерят отговори.

Превод от английски – Нина Жишева