Японче, колкото пакетче чипс

Японче, колкото пакетче чипс

01/03/2019 Off By nina

През август 2018 г. в Токио е родено момченце с тегло само 268 грама, колкото пакетче с картофен чипс!

Момченцето е спряло да расте в утробата на майка си, казаха лекари в Университетската болница Кейо за Ройтерс и се е наложило да бъде родено по спешност с цезарово сечение в 24-тата седмица от бременността на майката, за да се роди мъртво. Но бебето е било по-малко и по-слабо развито, отколкото е трябвало да бъде на 24 седмици, което е най-младата възраст, която повечето лекари смятат за “жизнеспособна”, тоест детето да може да оцелее извън утробата. То не можело да диша и да се храни само, а цялото му тяло се побирало в шепите на родителите му.

Но миналата седмица, на 20 февруари, след петмесечно лечение, момченцето най-накрая бе изписано от университетската болница Кейо и му бе позволено да се прибере у дома със семейството си. Въпреки че сега тежи цели 7 килограма, то е най-малкото оживяло бебе, родено в световната историята.

“Има само четири бебета в историята на човечеството, които са били родени толкова малки и са оживели, “, каза д-р Едуард Бел, професор по педиатрията на неонатология в Медицинския колеж Карвър в Университета на Айова. – Това е изключително рядко. А за момчетата, доколкото мога да кажа, това е уникално“.

Бел е основател и уебмастър на най-малкия регистър на бебета, базата данни на университета в Айова за най-малките оцелели бебета в света, родени от 1936 г. насам. три момиченца от Токио, Илинойс и Германия, всички родени на 25 седмици и тежащи съответно 265, 260 и 252 г.

„От 210-те бебета на регистъра (всички тежащи под 400 грама при раждането) казва Бел за Live Science, около 75% са момичета. Това е така, защото момчетата се развиват по-бавно от момичетата, както в утробата, така и в юношеството“.

„В тези случаи на изключително ранно раждане или изключително малки деца, момичетата са малко по-развити от момчетата”, казва Бел и това осигурява на момичетата по-леко преживяване. Всъщност момчета се раждат, но оцеляват повече момичета“.

„Бебетата, родени толкова малки, често спират да се развиват в утробата, защото плацентата на майка им не доставя правилно кислорода и хранителните вещества, от които се нуждаят, за да растат. Момчето от Токио имаше “необичайно добре развито” сърце, бели дробове, мозък и бъбреци за бебе от неговия размер, казва Бел (лекарят на момчето трябвало да предостави тези подробности, за да вкара бебето в регистъра на Бел), но прогнозите са, че то няма да достигне до средната височина на другите деца“.

„Дори ако родителите му имат среден ръст, вероятно момченцето ще бъде едно от по-ниските деца в класовата си картина, например“ – каза Бел.

Бебетата, родени толкова малки, също се сблъскват с повишен риск от развитие на повече проблеми в ученето, както и здравословни проблеми, отколкото децата, родени от износена бременност, обаче, според Бел, резултатите наистина са различни за всяко бебе.

“Някои от бебетата в регистъра са тежко увредени”, каза Бел. “Някои от тях имат добър живот, завършили са колеж и са много талантливи индивиди. Както виждате спектърът е широк.”

Превод от английски – Нина Жишева