Енигмата на Барселона

Енигмата на Барселона

22/11/2018 Off By nina

Ресторантът Енигма се намира в столицата на Каталуния и е собственост на Алберт Адриá, брат на световноизвестния готвач Феран Адриá. Заведението бързо се превръща в най-успешния ресторант на Барселона.

Когато ресторант елБули на Феран Адриá – петкратен най-добър ресторант в света – затваря врати през 2011 г., по-малкият брат, Албер Адриá решава да открие своето заведение в Барселона.

Ако всяко откриване на ресторант носи определена доза мистерия, Енигма довежда нещата до съвсем ново ниво. Започвайки от името си, ресторантът оставя клиентите непрекъснато да се чудят какво става зад вратите му.

Като начало първите посетители са хора, получили билетите си по електронна поща. Всеки билет има уникален код за резервация и осигурява достъп на входа. Също като в шпионски роман. В заведението е забранено да се правят снимки на храната. Е, все пак няколко снимки изтекоха в интернет.

Вътрешното пространство, 700 кв.м., е оформено от група архитекти, носители на наградата Прицкер. Ресторантът има седем отделни зали за хранене, вяска една със своя тема. Цветовете и украсата са неутрални, за да станат чудесен фон, на който да изпъкне красотата на храната.

Ако има значителна доза мистерия около това какво да очакват гостите на Енигма, изненадата не свършва с влизането в заведението. Всъщност мистерията е доминиращият вкус на това, което се случва.

Напълно очаквано, храната в Енигма е абсолютно творчески приготвена. Съхранявайки традицията на испанските вкусове и съставки, ястията са повлияни от кухнята на Азия, Южна Америка и цял свят. Освен това при приготвянето им са ползвани технически иновации, оригинални комбинации от аромати и творческата визия на Адриá и неговия екип. На ден се приготвят само по 28 порции, за които клиентите не знаят какво съдържат, преди да са ги опитали. Порциите са тип тапас и едната струва от порядъка на 22 евро, без напитките. Не се предлагат вегетариански ястия. Клиентите са оставени сами да определят какво похапват. Опитването и похапването, както твърдят слуховете, носят толкова наслада, че процесът може да отнеме повече от два часа и половина.

Енигма вече е спечелил своята слава. Превърнал се е в най-оригиналното място, където човек може да прекара интересно и да провери вкусовете си.