Финландия, сауната и елфът

Финландия, сауната и елфът

23/11/2018 Off By nina

Във Финландия къщата без сауна не е дом или поне така казват. До края на 2017 г. в страната е имало повече от 2 милиона сауни. Населението й е около 5,5 милиона жители, което означава, че на човек се полата малко по-малко от половин сауна. От друга страна на домакинство има по една сауна, тъй като до края на 2017 г. във Финландия има около 2,6 милиона домакинства. Да се ​​каже, че финландската сауна е от съществено значение финландците, ще бъде недостатъчно. В миналото сауните са били практично място за къпане, когато през дългата студена зима не е имало течаща топла вода. Финландските сауни се считат за стерилни места и дори се разказват истории за хора, родени в сауна. Съществува и финландско общество на сауната, основано през 1937 г., което пази традицията на местната сауна култура.

Думата сауна има фински произход. Смята се, че съвременната дума “сауна” идва от прото-финската “сакна”, която сама по себе си произлиза от протогерманската “stakna”, предшественик на английската дума “stack”. Освен това има прото-сами дума “suovńē”, което означава яма в снега. Смята се, че първите сауни са онова, което днес наричаме парни сауна (фин. Savusauna), която първоначално се използва за защита от зимата. Тези сауни всъщност представлявали ями, изкопани на склон отопляван от камина, оборудвана с камъни, за да увеличи температурата на жилището.

След индустриалната революция сауните се развиват и се сдобиват метална печка и комин. Първата електрическа печка за сауна е въведена през 1938 г. във Вааса. В наши дни във Финландия често се използват няколко вида сауни: гореспоменатата savusauna, сауната за печки на дърва, електрическа сауна и дори мобилна сауна. Мобилните сауни са оборудвани с колела за транспортиране, а има и плаващи сауни.

Сауна е аптеката на бедните

Както казва старата финландска поговорка (грубо преведена): ако алкохолът, катранът и сауната не помогнат, най-вероятно ще умрете. Всичко от грип до артрит и болки в гърба се смятало за лечими от панацеята сауна. Това до голяма степен е истина, тъй като топлата пара може действително да облекчи болката в ставите и да има положително въздействие върху грипа.

Независимо от това, сауната не е терапия, а по-скоро краткосрочно лечение. Естествено, ние разполагаме с модерна медицина, която може да ни помогне. За щастие, не е нужно да избирате едното или другото, може да се комбинира сауната и медицината и да се извлече най-добрата полза. Само не забравяйте да останете хидратирани и, преди да отидете в сауна, се консултирайте с лекар, ако имате сърдечни проблеми,.

В миналото жените са раждали в сауната, за да се уверят, че бебето и майката са достатъчно силни. Това се дължи на факта, че сауната е на практика най-чистото място в къщата и представлява най-стерилната среда. И досега все още има живи хора, родени в сауни.

Елфът на сауната

В древни времена са вярвали, че в сауната живеел елфът на сауната, Елфът бил приятел, който помагал, грижел се за семейството и предупреждавал за предстоящи опасности. Всичко това, обаче, си имало цена – елфът трябвало да бъде уважаван и дори било необходимо да се иска разрешението му за влизане в сауната. Хората затопляли сауната за елфа и дори понякога му оставали храна отвън.

Понякога елфът се разгневявал от лошите постъпки на хората, като прекаленото пиене, лошото отношение към животните или просто, ако човек е лош. Елфът винаги показвал, когато е ядосан – вдигал шум, хвърлял неща, дори урочасвал ловците и лова им. В най-лошите случаи елфът дори можело да убие човек. За щастие, тъй като няма сведения за убийства, извършени от елфа на сауната, вероятно хората все пак не са чак толкова лоши.