Ако не сте били послушни, Крампус ще ви изяде

Ако не сте били послушни, Крампус ще ви изяде

23/11/2018 Off By nina

Докато повечето култури имат топли и уютни традиции и мотиви, свързани със сезона на коледните празници, немският рязък манталитет, ориентиран към спазването на строги правила, са породили нещо различно. Имайки предвид това, баварската легенда за Крампус започва да придобива някакъв смисъл. Това ужасяващо същество се появява всяка година, готово да накаже непослушните. Кой всъщност е той?

Крампус е дрипава, демонична човекоподобна коза с дълъг език, зъби и набор от остри рога. Той преследва хора – особено деца – и има дълга жилава пръчка. Очевидно е, че това същество е абсолютният антипод на любимия образ на Дядо Коледа. Ако през годината не сте слушали, посещението на Крампус е много по-тежко наказание, отколкото просто да получите чувалче с въглища на празника.

Всъщност, вместо просто да накаже непослушните с пръчката си, злобната коза ги яде, дави ги и отнася в чувала си в ада.

Фолклорът твърди, че чудовището произлиза от времето на мавританските нашествия в Европа, когато хората са били отвличани и продавани в робство.

Възможно е Крампус да се е появил и от германските езически традиции, въпреки че точният му произход не е известен. Чудовището често се изобразява с вериги, друга алюзия към християнския дявол, с когото традицията да се опитва да го обвърже. Поради своето подобие на християнския дявол, Крампус е бил забранен в Германия, Австрия и навсякъде, през по-голямата част от 20-ти век.

Днес историята на Крампус оживява всяка година в Krampusläufe, ежегодни паради против наркотиците, където хората се обличат в удивително ярки и страшни костюми на Крампус, като средство за прогонване на призраци от селото. Хората си разменят и Krampuskarten, ваканционни карти с изображения на Крампус.

Макар да има определено дебат за това дали този празник е подходящ за деца, той продължава да се празнува в цяла Бавария, Австрия, Централна Европа и извън нея. Дървените маски, костюмите, изработени за Krampusläufe, са ужасяващи.