Хава Махал – Дворецът на Бриза

Хава Махал – Дворецът на Бриза

14/12/2018 Off By nina

Хава Махал, в Джайпур, Раджастан, Индия, е построена от Махараджа Сауай Пратап Сингх през 1799 година. Хава Махал или “Дворецът на Бриза” се намира в сърцето на зашеметяващия Розов град.

Хава Махал е красива сграда с висока екранна стена, изработена от розов и червен пясъчник, откъдето кралиците и принцесите наблюдавали процесиите и събитията през многото прозорци на Хавахал. Пететажната сграда, построена в епохата на Раджут, е оформена като короната на бог Кришна и притежава 953 джарока или прозореца. Наподобава на пчелна пита.

Основната причина за изграждането на Хава Махал е, че кралските жени от Раджпут, които трябвало да се подчиняват на системата Пурда, да могат да наблюдават ежедневните събития и фестивали, които се провеждат по улиците. Хава Махал е използван от тях, за да им даде чувство за свобода, като същевременно запази обичаите им.

Императорската врата води до входа на Хава Махал от задната част на комплекса. Коридорите са тесни и стръмни. Дизайнът на сградата е отличен и заедно със стила и конструкцията си, този шедьовър ще ви оставят в благоговение. Три триетажни сгради ограждат голям двор от три страни, Хава Махал остава на източната страна.

Вътрешността на махала има камери, проходи и колони, водещи към най-горния етаж.

Махалът разполага с общо 953 малки розови прозореца, всеки от които има малка решетка, балкони и сводести покриви с висящи корнизи. Това позволява на хладния бриз да преминава през махала и да го охлажда и проветрява през тежките летни горещини. Независимо от големия брой прозорци, всеки от тях наподобява пийп отвор, така че кралските дами да остават скрити от очите на обществеността.

Най-горните три етажа са обширни единични зали и носят имената Вихитра Мандир, Пракаш Мандир и Хава Мандир. Махараджата се покланял на Кришна във Вихитра Мандир. докато Пракаш Мандир представлява тераса, открита от двете страни. Интересно е да се отбележи, че до отделните етажи няма стъпала, а рампи. По тях пренасяли паланкините на кралските дами.

Есенните празници се организират на първия етаж Шарад Мандир. Особен интерес представлява цветното остъкляване на втория етаж Ратан Мандир.

В контраст с богатата декорация на екстериора, интериорите на махала са много по-прости. Но и предлагат най-добрата гледка към град Джайпур.