Защо кучетата ни се усмихват?

Защо кучетата ни се усмихват?

14/12/2018 Off By nina

Едно от нещата, които правят кучетата толкова специални, са безбройните начини, по които те успяват да общуват с нас. Имнно начина, по който ни гледат, когато ядем, бързото махане с опашка, когато се прибираме вкъщи след дълъг ден, блажената усмивка, когато ги чешем по корема. Но всъщност кучешката усмивка значи много повече отколкото си мислим.

Според експертите в ASPCA, усмивката на кучето може да се приеме като показване на предните зъби, съчетано със сведена глава, махане с опашка, прибрани уши, “мека поза на тялото” или присвити очи.

Докато усмивката на кучето може да показва, че те се чувстват щастливи около нас, според експертите, в повечето случаи това всъщност означава, че те показват своето покорство пред нас. Всъщност, според doghealth.com, усмивката на кучето е просто жест на успокоение или нервност, тъй като те се опитват да ни кажат, че ни харесват достатъчно, за да ни дадат пълен контрол над себе си. С други думи, чрез тази усмивка те показват, че те няма да оспорят властта ни, защото ни харесват и вярват в нас.

 

Освен че съобщава за чувство на удовлетворение, кучето може да се научи да се усмихва от нас, феномен, наречен “заразен смях”. В повечето случаи, според Пурина, нашият любимец често възпроизвежда нашата усмивка, хили ни се насреща, за да ни покаже, че ни приема за своя добра компания.

Но все пак внимавайте: показването на зъби също може да бъде признак на агресия, особено когато се съчетава с изправено тяло и ръмжене. За да спасите лицето (буквално), не забравяйте да изучите езика на тялото на кучето си, преди да посегнете да почешете корема му.

Ако все още се чудите как да разберете дали вашето куче е наистина щастливо или не, трябва да научите значението на позата му, да научите езика на тялото. Обикновено, когато едно куче е щастливо, позата му остава спокойна, не повдига тревожно вежди и често примигва. Приятелят ви може дори да ви се довери достатъчно, за да ви предложи корема си или да се гушне доверчиво до вас, за да ви позволи да го галите.

В крайна сметка е важно да запомним, че усмивката на кучето обикновено не означава, че е щастливо или доволно – това е просто опит да ни съобщи, че ни одобрява и приема авторитета ни. Така че, бъдете щастливи – вашето куче разбира повече за вашата сложна връзка, отколкото си представяте.