Храна в кутия в Япония

Храна в кутия в Япония

23/10/2018 Off By nina

Екибен са специфичен тип бенто, ястия в кутия, продавани по гарите и влаковете на Япония. Предлагат се с пръчици за еднократна употреба, ако е необходимо, или с лъжица. Кутиите екибен могат да бъдат изработени от пластмаса, дърво или керамика. Много гари са известни със своите кутии за обяд, пълни с местни специалитети, токсанхин.

За първи път екибен започват да се предлагат по гарите в края на 19-ти век и с течение на времето са се превърнали в популярен начин за хранене по време на дългите пътувания с влак на японците. През 80-те години на миналия век продажбата на екибен достига върха си. Днес, когато влаковете са по-бързи, търсенето е намаляло, но въпреки това, все още екибен могат да бъдат закупени от специални щандове на гарата, на перона или в самия влак. Човек може да си купи екибен  в уникални контейнери, които могат да бъдат запазени като сувенири от пътниците.

За много японци, от начални ученици до бизнесмени, поне едно хранене през деня се състои от любезно приготвена кутия, пълна с ориз и няколко парчета месо, риба, туршия или всякаква друга храна. Яденето на миризлив сандвич в претъпкания градски влак, определено се смята за проява на лош вкус, използването на пръчиците и прясно отвореният екибен във влака представляват важна и изискана част от пътуването на японеца. И най-добрата част – в екибен може да намерите цяла галактика от ястия, представени от всяко кътче на страната.

Ако сте в Токио и искате да опитате екибен за първи път, отлично място за това е магазин Екибеня Мацури, разположен на токийската гара. Тук може да намерите ястия, характерни за почти всички части на Япония.

 

Гюнику Доманака (Йонезава)

Просто, но вкусно ястие от говеждо месо с ориз, произведено от висококачествено говеждо месо от Йонезава, мариновано в специален сос от фий. Един от най-продаваните в Екибениа.

Гьокусен Сумияки Гютан (Сендай)

Ястие, приготвено с един от най-известните деликатеси на Сендай – говежди език на скара.

Еби Сенрио Чираши (Ниигата)

Уникално ястие от морски дарове с нарязани скариди под пухкави крекери от ориз и варени яйца.