Изкуството на Древен Китай

Изкуството на Древен Китай

29/10/2018 Off By nina

Текстът е създаден по статия на 

Древните китайски изкуства са една от най-старите непрекъснати традиции в света. Китайското изкуство датира от 10 000 г. пр.н.е.; още от неолита, в който обикновената керамика и скулптури са срещани най-често. Изкуството се е развивало с течение на времето. Религиите, политическите фигури и философията изиграват важна роля в древното китайско изкуство.

Предлагаме ви някои от най-популярни древни китайски изкуства.

Нефритената култура

В Древен Китай нефритът бил приеман по-скоро като камък, символ на съвършенство, безсмъртие, благородство и постоянство. Смятали са го за същността на небето и земята. По този начин всяко готово полирано парче нефрит имало културната същност на небето и земята.

Доказателствата за употребата на нефрит са открити в делтата на река Яндзъ в Китай по време на културата Лиянгдзю (3400-2250 г. пр. Хр.). Големите ритуални нефрит като BI дискове, Yue оси и цилиндрите Cong са много популярни. Произведения на различни животни, като костенурки, птици и риба, били изключителни. Производството на нефрита започва да се увеличава по време на династията Шан (1766-1122 г.пр.н.е.).

Картините на Гу Кайжи

Гу Кайжи е художник и автор на няколко книги за живопис. Днес неговото изкуство е много разпространено посредством копия на картините му върху коприна. Той е известен със своето прецизно изобразяване на очите. По-късно графичните техники се превръщат в основен блок на традиционните китайски картини. Неговите книги се превръщат във вдъхновение за няколко китайски учени и художници. Освен с живописните си творби, той е известен и със своята поезия и калиграфия.

Повечето от неговите картини са от коприна и многоцветни. Някои от творбите му са “Нимфа на река Луо”, “Мъдри и благосклонни жени” и “Приказките на учителката”

Китайската коприна

В Древен Китай коприната е била вид изкуство. Тя е и едно от най-великите китайски открития. Използвали са я в най-различни сфери на живота – за риболов, за писане, за музикални инструменти, за облекло. През живота си, който продължава 28 дни, копринената буба може да произведе само 1000 метра копринена нишка. Поради тази причина коприната е имала много висока стойност в Китай, а и по целия свят. Била е изнасяна от Китай по Пътя на коприната.

Красиви рисунки върху коприна могат да бъдат видени в гробницата  на владетел от Мавангуджи.