Бульон трезве по корейски

Бульон трезве по корейски

29/10/2018 Off By nina

Корейската кухня представлява всички обичайни традиции и практики на кулинарното изкуство в Корея. Тя се е развила през векове на социални и политически промени. Произхождаща от древните селскостопански и номадски традиции в Корея и южна Манджурия, корейската кухня се е развила чрез сложно взаимодействие на природната среда и различни културни насоки.

Корейската кухня е до голяма степен базирана на ориз, зеленчуци и меса. Традиционните корейски ястия се наричат ​​според броя на страничните ястия, които придружават варен на пара дребнозърнест ориз. Кимчи [1]се сервира с почти всяко ястие. Обикновено използваните съставки включват сусамово масло, денжанг[2], соев сос, сол, чесън, джинджифил, лют червен пипер, гочуджан[3] и зеле напа[4]

Съставките и ястията варират според провинцията. Много регионални ястия са станали национални, докато много национални ястия са се превърнали в любима храна по цял свят. Храните се регулират от корейския културен етикет.

Фактът, че има над 100 различни вида кимчи, говори за това колко се гордеят корейците с храната си.

Корейската кухня се е развила с течение на времето поради културните си промени, но остава основен аспект от националната идентичност.

Едно от най-популярните корейски ястия, които са от съществено значение за корейското сърце, душата и храносмилателен тракт, е

Хедзан-гу – Бульон трезве по корейски 해장국

Корейците са известни с това, че обичат да си попийват и не е никак изненадващо, че в корейската култура готварството е добре развито. В нея съществуват както храни за аперитив, така и храни за след пиене, докато се стигне до пикантни и горещи сосове и супи.

Изработена от говежди бульон, зеле, боб, репички и парчета замразена волска кръв, с удовлетворяващият си вкус хедзан-гу прави чудеса, за да рестартира изтръпналия мозък сутрин.

 

 

[1] Ферментирали зеленчуци, основно зеле, с подправки

[2] Вид паста от ферментирал боб

[3] Ферментирала люта червена чушка

[4] Зеле, подобно на китайското зеле