Карнавалът във Венеция

Карнавалът във Венеция

30/10/2018 Off By nina

Карнавалът във Венеция е един от най-известните карнавали в света и е очарователна характеристика на града. Корените му се губят векове назад, но все още привлича хиляди туристи всяка година, които пристигат във Венеция, за да се възхищават на разкошните костюми и маски, проблясващи по улиците и площадите. Създаването на маските е наистина изкуство във Венеция, традиция, датираща от стотици години, което прави карнавалът на Венеция наистина уникален.

Карнавалът става публичен през 1296 г. с акт на Сената на Република Венеция, но нейният произход му е значително по-стар. Още през 1094 г. в официални документи се откриват следи от публични тържества в последните дни преди Великия пост. По това време и през следващите столетия карнавалът е траел по няколко седмици празнични дни и забавления в целия град, през които хората можели да се отдадат на музика, танци и партита. Носенето на маски и костюми дава възможност на хората да скрият различията в класата или статута си и дори им е било позволено да се забавляват заедно с аристокрацията.

Навсякъде в града се организират публични изложби, с музиканти, танцьори, акробати и жонгльори. В същото време в частни къщи и кафенета се провеждат партита и глупави представления, а в театрите представят маскирани пиеси. 

Карнавалът става световно известен и престижен през 18 век, когато достига най-голямата си слава. През този период писателят Казанова прекарва живота си във Венеция между диви партита и любовни афери. В края на века, след като французите завладяват Републиката, както и през австрийската окупация по-късно, традицията на маските бива забранена и карнавалът оцелява, макар и в по-малки размери, само на някои острови в лагуната. Едва през 1979 г. древната традиция е възстановена, във формата, която съществува днес.

Магията на карнавала придава на Венеция очарователна атмосфера. Маскираните хора пълнят улиците с усмивки и смях, а в целия град се организират няколко събития. Карнавалът обикновено трае няколко седмици, но най-важните дни са тези между последния четвъртък и последния вторник. Те се наричат ​​giovedì grasso и martedì grasso, буквално “мазен четвъртък” и “дебел вторник”, като противоположност на следващата Пепелива сряда, която отбелязва началото на Великия пост.

Центърът на всички събития е площад Сан Марко. В последната неделя и последния вторник на карнавала голяма дървена сцена е домакин на церемонията по награждаването на най-добрите маски и костюми, които се избира след няколко парада, провеждани по време на централните дни на фестивала. Този етап е и театър на различни пиеси, където традиционните маскирани герои като Арлекин интерпретират комични приключения. Също така е възможно да участвате в разкошни маскирани партии в стила на 18 век, организирани в древни венециански сгради, но парадите по площадите и улиците са най-популярни. 

От древните времена обичаят да се носят маски и костюми е дал началото на процъфтяваща търговия и занаяти, които произвеждат все по-екстравагантни и изтънчени маски. Сред най-известните костюми, особено през 17-и век, е така наречената баута –  бяла маска под черна шапка и черно наметало. Тя дори се използва извън карнавалния период, когато съдят някого анонимно.

Вместо това жените често носели маска, наречен moretta – тъмна кадифена маска, която се държи на мястото си с бутон в устата. Тъй като носителят не е могъл да говори, тази маска се нарича още “mutetta”, което означава мълчание.

Костюмите и маските и днес представляват основната атракция на карнавала. Посетителите са завладени от техния чар и обикновено купуват маска веднага щом стигнат в града, за да се чувстват напълно част от празника. Маска може да се купи дори за няколко евро в някой от малките щандове или магазините, които са завладели улиците. Въпреки това, в центъра на града, стари магазини или ателиета все още произвеждат маски според древното изкуство. Тук техниката папие-маше и панделките не са заменени с пластмаса, а всеки продукт е истински шедьовър, създаден с търпение и внимание към детайлите.