Командария – Кралят на вината

22/03/2019 Off By nina

Първите доказателства за винопроизводството са от Кавказ, на границата между Източна Европа и Западна Азия около 6000 г. пр. Хр. От там то се разпространява из древния Близък Изток, за да стане постепенно прочутата алкохолна напитка, свързана не само с изтънчеността, но и със свещените ритуали, живи и до днес. Първите вина вече не се произвеждат и отдавна са заменени от по-млади, „по-напреднали“ вина. Не всички древни вина са престанали да се произвеждат. Кипърското вино Командария непрекъснато се произвежда от лозята на планината Троодос в продължение на три хиляди години и все още е толкова сладко, както в дните на Омир.

Виното Командария и неговата история

Виното Командария е смятано за десертно вино, което се произвежда само в четиринадесет села по склоновете на планината Троодос в Кипър. Името на виното е свързано с района, в който се намира, в близост до стара крепост, която е носила същото име.

Командария за пръв път е произведена около 800-1000 г. пр. Хр. Древногръцкият поет Омир го възхвалява, споменато е и от Хезиод. Древността на производството на виното Командария отразява древността на виното като цяло в Кипър. Кипър е мястото, където се отглежда първото средиземноморско вино. Най-ранните доказателства за производството на вино на острова датират от поне 2000 г. пр. Хр., а вероятно и по-рано. Това е няколкостотин години по-рано от най-ранните доказателства за производството на вино на остров Крит. Кипърското вино се считало за деликатес по време на класическата античност и неговата репутация продължила и по времето на кръстоносните походи.

Сватбата на крал Ричард Лъвското сърце се е състояла през 1191 г. в Кипър и му подарили вино, което сега се нарича вино Командария. Очевидно е бил толкова впечатлен от виното, че го нарекъл „вино за крале и крал на вината“.

През 13-ти век рицарите тамплиери избрали да установят щабквартирата си – Великото командване, в района близо до мястото, където се правело виното. Оттам кръстоносците ръководели производството не само на вино, но и на други селскостопански продукти, като например захарна тръстика, като изпращали производството обратно в Европа, за да печелят пари. Заради близката крепост, областта наоколо става известна като Командария и оттук виното получава името си.

След това виното стана известно и популярно в цяла Европа. Според легендата, това е и основното вино, консумирано на празника на петте царе в Лондонското градче, който се е състоял през 1363 година.

Как се прави вино Командария

Виното Командария се произвежда от два вида грозде, Xynisteri и Mavro. Презрелите грозде се оставят на слънце. Това помага да се увеличи плътността на захарта, което ги прави още по-сладки. След приключване на този процес гроздето се смачква и се запечатва в дъбови бъчви и се оставя да зрее около три години. Някои от причините за уникалността на виното са височината, на която гроздето се отглежда и превръща във вино, както и местната почва, получена от варовиковата основа на планината Троодос. Тези два фактора се комбинират, за да създадат вино, което не прилича на никое друго.

Командария и други вина от сходна възраст

Няма друго вино, на възрастта на Командария, но естеството на древното вино може да се определи от разглеждане на остатъците от виното, останали по остатъците от глинените съдове. Най-ранните кипърски вина, датиращи от около 2000 г. пр. Хр., Вероятно са били червени вина, по-гъсти и по-силни. Поради това те трябвало да бъдат разреждани.

Завещанието на Командария

Виното е играло важна роля в развитието на културите в средиземноморския район. Винаги е имало важна религиозна функция. Виното е едно от най-ранните напитки, които предлагали в храмовете в средиземноморския свят.

Състоянието на ума, предизвикано от пиенето на вино, също може да е било свързано с преживяването на божественото. Някои древногръцки автори са вярвали, че пиенето на вино може да издигне човек на по-високо ниво на съзнанието. В древен Египет богатите жреци обикновено притежавали големи винарски изби.

Също така, древните египтяни вярвали, че виното е от съществено значение за някой, който е на път към задгробния живот. Други примери включват значението на виното в култа към бог Дионисий, както и ролята на виното в християнството, където тя представлява кръвта на Христос по време на причастието. Част от това, което прави вино Командария интересно е, че поради своята древност, то ни позволява да се докоснем до виното, което е имало толкова голямо влияние върху древния свят. Отпивайки глътка Командария, човек се докосва до един изгубен свят.

Превод от английски – Нина Жишева