Корейска керамика – I част

Корейска керамика – I част

19/10/2018 Off By nina

Около 5000 г. пр.н.е. в неолитната епоха започват да се появяват глинени изделия с декорация от повдигнати ленти, залепени около тялото, а по-късно на целия полуостров започват да се изработват керамични изделия с назъбени полегати шарки, покриващи цялото тяло. До 1000 г. пр.Хр. такива изделия са заменени с недекорирана, обикновена керамика, наподобяваща керамиката Яьои (около 300 пр.н.е. – 300 след Хр.) в Япония.

В началото на християнската епоха от Китай бива внесена технологията на грънчарското колело и изпичането в пещ. В страните Гогурио, Сила, Паке и Гая по време на Трите царства (668 след Хр.) се изработват сивкаво-черни каменни съдове с висока степен на изпичане. Почти по същото време започват да се появяват и зелени изделия, печени на ниска температура, които се развиват драматично през следващия период на обединение на държава Сила (668-935 сл. Хр.).

Около десетото столетие на династията Горйео (918-1392 г.), в Корея за първи път биват открити керамични съдове със сивозелена глазура и бял порцелан. Сивозелената керамика на династията Горейо първоначално е била вдъхновена от китайските съдове Юе от петия период на династиите (907-960) в северната провинция Жеджянг. През дванадесети век сивозелената керамика Горейо постига своята оригиналност, която може да се види в красивия оттенък на глазурата със солиден синкав оттенък, наречен Бисийк (цветът на птицата рибарче), както и в отличителната техника на влагане, в която гравираният мотив е пълен с различни видове ивици, които стават бели или черни след изпичане. Двата водещи продукта на сивозелената Грейо керамика са Канджинг и Буан, изработвани в югозападната част на полуострова. Също така са изработвани сивозелени съдове с желязна декорация. Политическата нестабилност, започнала  около четиринадесети век, обаче, променя стила на сивозелената Грейо керамика, която достига своя зенит, развивайки се до сивкавокафява твърда керамика, значително по-подходящ за практическа употреба и масово производство.