Куклен театър на вода

Куклен театър на вода

06/11/2018 Off By nina

За разлика от театрите на сенките, които може да се видят в Тайланд, Малайзия и Индонезия, куклените представления във Виетнам, се провеждат във вода, дълбока до пояс.

Представлението е далеч от съвременните представи за забавление: куклите се движат тромаво по повърхността на водата, техните кукловоди са скрити от зрителите зад екран и мътната вода. Музикантите от двете страни на басейна осигуряват вокали и музика с традиционни инструменти.

Начинът, по който кукловодите контролират куклата под водата, е тайна, строго пазена от векове!

Дървените кукли, използвани във виетнамските водни куклени представления, са ръчно изработени и могат да тежат до 30 килограма всяка! Сцената и куклите са изпълнени в ярки цветове; цветни светлини и леката мъгла над мътната вода добавят мистичност.

Театрите на колоритните кукли и постоянното чудо на начина, по който изпълнителите могат да се скрият под водата, е достатъчно, за да поддържат шоуто забавно! В края на всяко представление осемте кукловоди обикновено излизат от водата, за направят своя мокър до кости поклон.

Водните куклени представления се смятат за произлезли от делтата на Червената река в Северен Виетнам някъде през 11 век. Първите виетнамски куклени представления не били само за развлечение на селяните – за тях се е смятало, че забавляват духовете достатъчно, за да не причинят зло.

Първите представления са провеждани на грубо сглобени сцени из наводнените оризища. Често кукловодите са страдали от ухапвания от пиявици и други проблеми, поради дългия си престой в мътната вода.

Водните куклени представления не са се променили много от тези ранни години; типичните теми са дълбоко вкоренени в селските традиции като засаждането на ориз, риболова и селския фолклор.

Тайната на това как работи куклите във водата е била запазена от векове. Кукловодите дори имат свой собствен диалект и кодови думи, за да запазят тайната на определена техника.

Опитите да се разбера как кукловодите могат с лекота да контролират сложните движения, са част от магията на всяко водно куклено шоу. Майсторските умения включват преминаването на нещата от кукла към кукла, както и други движения, които трябва да се правят по-скоро инстинктивно.

Музикантите, които представят гласовете за шоуто – които, за разлика от кукловодите, могат да видят куклите и техните движения – понякога, когато кукла не е там, където трябва да бъде, крещят кодови думи, за да предупредят кукловодите.