Тайпусам – празникът на прободените тела

Тайпусам – празникът на прободените тела

06/11/2018 Off By nina

Сигурно сте виждали образи на индуски поклонници, които безстрашно пробиват лицата си или теглят шейни, закачени с куки към телата им. Но защо те си причиняват това?

Тайпусам е френетичен празник, честван от индуските тамили, за да почетат бога Мурган – хиндуистки бог на войната и син на Шива.

По време на Тайпусам, богът Мурган се отрупва с благодарности и подаръци, знак на преданост за  отговорите на молитвите. Не всеки пробива тялото си или носи болезнени тежести, но тези, които страдат, създават голямата забава.

Скандирането и барабаните запълват въздуха, тъй като хиляди поклонници образуват големи, хаотични, шумни процесии и преминават от храмовете към зоните на поклонение.

Тайпусам е най-известен с шепата поклонници, които пронизват лицата и телата си с мечове, шишчета и куки. Тежки, артистични светини, известни като кавади (бреме), са прикрепени към доброволци с остри шишчета.

Понякога тежестите са толкова големи, че се налага няколко мъже да помагат. След това кавадите се пренасят през тълпата, докато накрая се оттеглят за молитви на определено място. Други поклонници носят съдове, пълни с мляко, като дарове за бога Мурган.

Поклонниците, които пронизват езиците, бузите и лицата си с остри предмети, почти не кървят и съобщават, че изпитват много малко болка! Много от тях твърдят, че раните им се лекуват почти незабавно и не предизвикват белези.

Преди да бъдат пробити, поклонниците се довеждат до състояние на транс с песни и барабани.

Подобно на други индуски фестивали, Тайпусам е колоритен и хаотичен празник, въпреки че със сигурност не е толкова разхвърлян като Холи!

Въпреки че Тайпусам може да изглежда малко като цирков трик с пробождане с остри предмети, който се демонстрира на улицата, той показва уважение към религиозното значение на фестивала. Това не е място, където човек да се отнася неуважително. Доброволците са почитани и уважаване по време на събитието заради отдадеността им.