Летенето – как и защо?

Летенето – как и защо?

17/12/2018 Off By nina

Може би най-объркващият и противоречив аспект на изследването на летенето е изучаването на това как и защо се е развило. Тъй като летенето е еволюирало преди милиони години във всички групи, които са способни на полет днес, сега не можем да наблюдаваме промените в поведението и голяма част от морфологията, която еволюцията на полета включва. Ние обаче имаме вкаменелости и за трите основни групи, които са развили истинско летене.

Ще ви спестим задълбочено описание на начина, по който всяка група еволюира; вижте по-късните експонати за описание на всяка група и как те са развили умението си да летят. Най-невероятният факт за еволюцията на полета е степента на конвергентна еволюция между трите основни групи, които са се развили – птерозаври, птици и прилепи. При тази конвергенция можем да видим някакво подобие на общи “правила”, които могат да определят как животните се развиват и от тези правила можем да добием представа за това какво е необходимо на животното като потенциал за летене.

Произход на полета: Как и защо?

Най-трудният въпрос за произхода на полета е “Защо?”. Въпросите „защо“ са най-трудните за задаване, когато засягат еволюцията – тя не пита “защо?” Еволюцията няма чувство за бъдеще; тук и сега е единственото място, където се развива. Наложително е да се има предвид това при разглеждане на произхода на полета. Родословието на организмите не е съобразено с някакви бъдещи цели; те се променят от възможностите, на които могат да отговорят, както и от селективните процеси, които тяхната среда им налага. Еволюцията е обусловена от развитието и генетичните ограничения. Ако адаптацията е полезна за един вид, шансовете са тя да бъде запазена.

Как еволюцията се развива в една група зависи от това, което са правили нейните предци и от техните адаптации. Тъй като всичко, което имаме, са само вкаменелости, които рядко съдържат записи за сложно поведение, ние формулираме хипотези за видово поведение, основани на родови адаптации.

Как и защо са се развили крилата?

Преди да можем да отговорим на въпроса защо летенето еволюира, трябва да разберем как и защо са се развили крилата –  без крила не може да има полет. Е, как са се развили крилата? Учените обикновено се съгласяват, че крилата трябва да са вид наслагване – те са били използвани от предшественика за една функция и са останали полезни за полета и на потомците.

Сравнително изследване на функционалната морфология на крилата на най-ранните известни летящи членове на вид с “предкрилови” структури на вероятни предци и близки роднини е най-доброто доказателство за това как са се развили крилата. Защо крилата и полетът са се развили от тази гледна точка е въпрос на спорове сред учените. Съществуват няколко различни хипотези.

  • Крилата са се развили от оръжия, използвани за улавяне на малка плячка. (Това изглежда рационално, но въпросът е дали прародителните форми са правели това.)
  • Крилата са се развили, когато двукраки животни са скачали във въздуха и големите крила са подпомагали скока. (Това е възможно, всякакъв размер на крилото може да помогне за скачането.)
  • Крилата са били използвани като структури за сексуално привличане – по-големи крила са предпочитани от потенциалните партньори.
  • Крилата са се развили от реещи се предци, които започнали да хлъзгат своите плъзгащи се структури, за да произведат тяга.

Изглежда, че # 1, # 2 и # 4 са най-добрите хипотези, които да се използват за произхода на крилата, тъй като те могат да бъдат тествани, като се въвеждат други линии от доказателства. Необходимо е да помним обаче, че въпросите за еволюцията и произхода на летенето са неразривно свързани.

Автор – Нина Жишева