Венценосците от Саудитска Арабия

Венценосците от Саудитска Арабия

17/12/2018 Off By nina

Наричат се така, защото много от мъжете от племето Кахтан традиционно украсяват главите си със сложни венци от билки, цветя и треви.

Хората от провинция Ашир предлагат венци от цветя и билки за продан, но не като примамка за туристите, които искат да ги покажат на своите приятели вкъщи. Тези сложно изработени украшения за главата са част от традиционното облекло на така наречените “цветни мъже”: Членовете на племето Кахтан, които поддържат практиката да се украсяват с цветя и зеленина в името на красотата и здравето. Именно с тази идея те продават традиционните корони на посетителите.

Днес, съсредоточени най-вече в южната част на Арабски полуостров, каnтаните се смятат за най-старите социални образувания в района, претендирайки, че са потомци на Исмаил, син на Авраам, от еврейската Библия. Цветното им име идва от факта, че много хора от кахтани традиционно коронясват главите си с венци от билки, цветя и треви. Според покойния изследовател Тиери Маугер плетенето на тези цветни венци повече наподобява състезание между младите мъже на племето. В творбите си те включват колкото се може повече цветни допълнения, като невен и жасмин. Мъжете на средна възраст и нагоре са по-сдържани и вплитат във венците си повече зеленина като див босилек. Венците се носят както за красота, така и по време на големи мюсюлмански празници. Някои ги носят и по време на болест, за изцеление, като се заплитат в такива венци билки и лековити треви. Мъжете вярват, че венците помагат против главоболие и болести на синусите.

Племето представлява малки, самоуправляващи се групи, живеещи в отдалечени и трудно достъпни планински райони на полуострова. Отглеждат кози и зърнени култури, ориз.

Въпреки странностите си, много от обичаите на цветните мъже са доживели и до днес и привличат туристите. Носят раирани цветни дрехи, набрани на кръста, жените се обличат в тесни рокли, които ги пазят от студа, когато температурите паднат. Въпреки че жените не носят цветни венци, наметалата и забрадките им са украсени от сложна геометрична бродерия, с цветни празнични пискюли в ярко жълто, синьо и червено.

 

Автор – Нина Жишева