Лъвове ин витро

Лъвове ин витро

10/10/2018 Off By nina

Това би могло спаси застрашени видове.

Изкуственото оплождане по метода ин витро не е ново, но техниката все още заема нови позиции и може просто да спаси един от най-известните застрашени видове в света – лъвовете. Университетът в столицата на Южна Африка Претория успешно използва изкуствено зачеване при лъвове за първи път, като създаде две малки лъвчета – Исабел и Виктор, родени напълно здрави на 25 август. Изследователите разчитат на този нов подход, който може да представлява пробив за опазване на видовете.

След събирането на спермата от мъжки лъв, екипът измерва чрез кръвни проби нивата на хормоните на женските, които отговарят на условията, за да се види кога биха били подходящи за износването на малките. Единственото изискване било женските лъвове да бъдат обучени да стоят до оградата, така че да могат лесно да осигурят проби. Предишните методи биха изисквали преместването на лъвовете от съществуващото им местообитание. Тук лъвиците могат да останат в съществуващата си среда.

И все пак, не всички са доволни от развитието на нещата. Групите за хуманно отношение към животните твърдят, че отглеждането на лъвове за лов в Южна Африка се върти около туризма и търговията, а не около опазването на животните. Изследователите, от своя страна, виждат нещата по различен начин. В разговор с учените Имке Лудеърс представя изкуственото осеменяване като “още един инструмент за опазване”, който може да задържи популацията на лъва, която се е понижила с 43% през последните 20 години. Технологията може да е от жизнено важно значение за запазването на видовете. Техниката би могла също така да помогне и за популацията на гепарди и други големи котки, чието оцеляване не е гарантирано.