Мандарини за здраве

Мандарини за здраве

03/12/2018 Off By nina

Всички знаем, че една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, нали? Оказа се, че ябълките не са единственият плод, подходящ за тази поговорка, защото мандарините са също толкова полезни. Този нискокалоричен плод може да осигури много хранителни вещества и е полезен за здравето ни.

Ето 6 причини да ядете мандарини всеки ден.

  1. Предпазва от инсулт

Американската сърдечна асоциация препоръчва консумирането на голямо количество цитрусови плодове, като мандарини, тъй като намалява риска от получаване на исхемичен удар с 19%!

  1. Кръвно налягане

Диетата с намалено съдържание на натрий и цитруси значително намалява кръвното налягане. Мандарината съдържа също калий, който е важен за поддържане на нормалното кръвно налягане. Високият калиев прием също намалява риска от внезапна смърт с 20%!

  1. Рак

Мандарините и сокът от цитрусови плодове могат да намалят риска от развитие на детска левкемия, особено когато тези два продукта се консумират през първите две години от живота. Както при всички цитрусови плодове, мандарините съдържат много витамин С, който е антиоксидант и се бори със свободните радикали, които причиняват рак. Мандарините също имат фибри, които, когато се консумират редовно в големи количества, могат да помогнат за намаляване на риска от рак на дебелото черво.

  1. Сърце

Здраво сърце е ключът към активния живот. Мандарините са богати на витамин С, холин, фибри и калий, които укрепват сърдечния мускул.

  1. Диабет

Мандарините могат да помогнат в борбата с диабета, особено диабет тип 1, поради високите нива на фибри. Фибрите, особено когато се консумират редовно, могат да спомогнат за намаляване на нивата на кръвната глюкоза. Портокалите също са полезни, тъй като могат да регулират нивата на липидите, инсулина и кръвната захар.

  1. Кожа

Витамин С, като антиоксидант, може да осигури добра защита от излагане на слънце и замърсяване, да намали появата на бръчки на лицето и да подобри текстурата на вашата кожа. Този витамин е жизненоважен при образуването на колаген, за който се смята, че предотвратява застаряването на кожата.

170 фитохимикали и 60 вида флавоноиди правят мандарините един от най-здравите плодове в света!