Защо котките унищожават коледните елхи

Защо котките унищожават коледните елхи

03/12/2018 Off By nina

Прекарвате цяла нощ в украсяването на перфектното коледно дърво, само за да се събудите и да намерите играчките от елхата, разпръснати по пода на всекидневната. Причината?  Котката ви се е промъкнала в дръвчето ви и е достатъчно да кажем, че нито едно от украшенията ви не е оживяло.

За съжаление, това е реалността на празниците за безброй домакинства с котки. Всъщност, котките, унищожаващи коледните елхи, са такава обща тенденция по време на празниците, че наскоро специална идеята за “половин” коледна елха – изкуствена ела с клони, които започват на няколко крачки от земята – стана много популярна, поради това, че котките не могат да достигнат (и следователно не могат да го унищожи). Но докато е общоприето и известно, че котките и коледните елхи не се разбират, все още остава един въпрос: Защо?

Всичко, което трябва да направите, е да погледнете коледно дърво, за да откриете отговора. Ами тази красота е окичена с толкова много бляскави нещица, така примамливи за котката ви, които искат да си играят. Съчетано с факта, че ноктите на котките са предназначени да им помогнат да се катерят по дърветата – нещо, което често правят в дивата природа, за да избягат от хищници – и коледното ви дърво по същество се превръща в място за игра на вашата писана.

– Току-що сте инсталирали най-невероятното дърво за катерене в дома си, а след това го покрихте с примамливи висящи страхотни играчки и очаквате да държите котката далеч? Единственият отговор е – НЕ МОЖЕТЕ!”, казва ветеринарят д-р Лиз Балес, основател на Doc & Phoebe’s Cat Co.

Според електронното издание „Pet Poison Helpline“, лъскавите гирлянди – една от най-популярните коледни украси – са токсични за котките и, ако животните ви го консумират, те могат да получат всичко от повръщане до увреждане на чревния тракт. И не само това – ако котката случайно поеме борови иглички, има опасност те да пробият червата им или дори да увредят черния им дроб.

Ако сте собственик на котка, тогава вероятно се питате дали е възможно дори да държите дърво в къщата, без да рискувате здравето на вашия домашен любимец. Отговорът, за щастие, е, че можете. Д-р Балес препоръчва да осигурите здрава основа на коледната си елха, както и да завържете върха и за тавана или стената с прозрачна рибарска корда.

Освен това, ако овлажнявате по някакъв начин елхата си, въздържайте се от поставянето на каквито и да било добавки във водата около дървото и покрийте всяка вода, която използвате, за да не пият котките от нея. И ако котката ви все още изглежда като да замисля унищожаване, опитайте да държите дървото зад затворени врати или бебешка решетка, за да предпазите домашния любимец от злополука.