Вълшебствата на майчината кърма

Вълшебствата на майчината кърма

03/12/2018 Off By nina

Дори и да сте признали ползите от кърменето, нямате представа колко невероятно е майчиното мляко. То определено е супер храна за нашите деца.

“Трудно е да се повярва, че женското тяло може да осигури такова вълшебно вещество за детето”, казва Диана Спалдинг, редактор на Motherly и сертифицирана акушерка. Това е още едно доказателство за това, което вече знаем.”

Ето какво казва науката за магията на майчиното мляко:

  1. Майчиното мляко зависи от пола на детето

Проучванията показват, че съставът на майчиното мляко се различава значително в зависимост от това дали с него се храни момче или момиче. По-специално млякото, произведено за момичета, съдържа по-малко мазнини и протеини, отколкото млякото за момчетата.

Но това, което е още по-забележително, е адаптирането на млякото по искане на майката в различни култури. Изследване, проведено през 2012 г. установи, че бедни майки в Кения са произвеждали по-живо и по-добро мляко за своите дъщери, за да може здравото и красиво момиче да се ожени успешно в бъдеще и да спаси семейството си от глад.

  1. Съставът на майчиното мляко се променя с възрастта на бебето.

Всяка майка, която е видяла как коластрата се превръща в кърма, може да потвърди, че млякото се променя. И тези промени продължават, докато бебетата растат.

  1. Когато бебето е болно, кърмата осигурява повече защитни антитела.

Проучванията показват, че броят на левкоцитите в майчиното мляко се увеличава, когато бебето е болно. Друга мистерия: как тази информация се предава от детето на майката. Има теория, според която сигналите, които показват необходимостта от повече антитела, се предават през зърното, когато бебето суче.

Една жена споделя във Фейсбук как майчиното й мляко се промени, когато бебето й било болно – изглеждало повече като коластра.

  1. Кърменето намалява рисковете от някои заболявания.

Проучванията показват, че при кърмените деца съществува по-малка вероятност да страдат от астма и алергии и причината може да бъде, че мастните киселини с къса верига, открити в майчиното мляко, са уникално способни да укрепят червата на кърмачетата и да доведат до подобрени имунни реакции.

Да не говорим за факта, че последните проучвания показват, че човешките протеини, открити в майчиното мляко, могат да помогнат в борбата с рака!

  1. Човешката кърма има за задача да направи децата ни интелигентни

Въпреки че всички майки от бозайниците произвеждат олигозахариди в кърмата си, човешката майка произвежда супер-олигозахариди – около над 200 вида олигозахариди в човешкото мляко (HMO). И знаете ли кое е най-удивителното? Нашите деца дори не могат да преработят тези прости захари. Докато те не могат директно да разграждат олигозахариди, HMOs помагат да се подобри функционирането на кърмачетата и на свой ред спомага да се разграждат по-ефективно протеините и други форми на енергия.

Следвайки тези съображения, учените смятат, че хората (изцяло подсъзнателно) инвестират енергия в производството на HMO, за да дадат на децата си по-голям стимул за развитие на мозъка.

  1. Кърмата по време на нощното хранене стимулира бебешкия сън.

Добра новина за майката, която иска бързо да се отвърне от нощното хранене. Кърмата, произведена през нощта, има по-високо ниво на съпътстващи нуклеотиди от дневното мляко. Това откритие накара изследователите да предполагат, че майчиното мляко е необходимо за по-здравословен бебешки сън.

Ако имате проблеми с кърменето, не забравяйте, че не само помагате на вашето бебе да расте, но, кърмейки, вие сътворявате магия!