Мистериозните статуи на Сан Агустин

Мистериозните статуи на Сан Агустин

05/12/2018 Off By nina

Включеният в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство Сан Агустин, в южния колумбийски департамент Уила, е археологическа мистерия, която очарова учените от години. Много малко се знае за мистериозните народи, които са построили паметници, гробници и статуи, които изобилстват в грандиозния пейзаж на региона. Посещението в Сан Агустин е шанс да изпитате от първа ръка забележителната работа, оставена от почти неизвестна култура.

На пръв поглед малкият колумбийски град Сан Агустин изглежда по-различен от много други подобни населени места, оцветяващи Колумбийския регион на Андите: приятен климат, живописни калдъръмени улички, няколко бара и ресторанти и почти нищо друго. Сан Агустин обаче не прилича на никой друг град в Колумбия: той е домът на някои от най-важните археологически обекти в Южна Америка, останки от загадъчна древна култура, процъфтяваща между 1 и 8 век пр.н.е.

Древните церемониални и погребални обекти са разпръснати на площ от около 250 квадратни мили и посетителите могат да прекарат седмици в проучване на мястото. Има около 600 известни статуи и най-малко 40 монументални погребални могили, разпръснати в района на Алто Магдалена – около една трета от статуите и половината от могилите са разположени в границите на археологическия парк Сан Агустин.

Забележителните статуи варират от малки дребни паметници, високи по-малко от половин метър, до гигантски, внушителни фигури с височина до 7 метра! Те се различават по стил, в зависимост от периода, в който са били построени. Някои са абстрактни, изобразяващи антропоморфни фигури, а някои са много по-реалистични, с образи на войници и майки. Могат да се видят изображения на свещени животни като ягуари, жаби и орли. Според ЮНЕСКО, който обявява Сан Агустин за световен археологическия музей през 1995 г., “мястото представлява ярко свидетелство за художественото творчество и въображение на една предиспанска култура, която процъфтявала във враждебната тропическа среда на Северните Анди”.

Истинската мистерия на Сан Агустин се крие в идентичността на талантливи хора, които са построили тези забележителни статуи и погребални места. Археолози и антрополози са успели да съберат някои части от историята им: най-ранните останки от тяхната култура датират от 3300 г. пр.н.е. и тези археологически обекти са изоставени около 1350 г. сл.н.е. Те били преоткрити през 18-ти и 19-ти век и повечето от местата за погребение са били ограбени в търсене на злато (което се оказало много малко – народите в този регион не са имали много злато).

За древните народи на Сан Агустин или за тяхната култура се знае много малко: те не са имали писменост и са изчезнали няколко столетия преди европейците да пристигнат в тази част на света. Но тяхното наследство е запечатано независимо от това колко много или малко можем да научим за тях – в крайна сметка те са отговорни за изграждането на най-голямата група от религиозни паметници и мегалитни скулптури в Южна Америка.