Полезни съвети за пестене на вода

Полезни съвети за пестене на вода

19/04/2022 Off By trancer4o

Пестене на вода? Според американската агенция за опазване на околната среда ( ААООС ), едно четиричленно семейство използва 400 литра вода всеки ден. Въпреки че голяма част от Земята е покрита с вода, само 1% от нея е използваем – останалото са солени океани и ледници. Водата е ограничен ресурс, а населението се увеличава, това оказва съществено влияние върху начините за опазване на водите. Ето някои факти за опазването на водните ресурси и начините да намалим потреблението и изхвърлянето на вода.

СЪХРАНЕНИЕТО НА ВОДАТА

В много от вашите ежедневни занимания използвате вода – къпане, чистене, готвене и за пиене. В по-широк мащаб, водата е необходима в селското стопанство., електроцентралите, промишленото производство и минодобива. Американският начин на живот изисква много от този ценен ресурс. ААООС дава някои изненадващи статистически данни за използването на вода.

Едно средностатистическо американско семейство плаща по 500$ сметки за вода и канализация.

Използването и доставянето на вода отнема много енергия – ползването на кранчето за вода за 5 минути  изразходва толкова енергия, колкото една 60 ватова крушка гори  за 14 часа.

Повече от 30% от използваната вода в домакинствата се използва навън; за поливане на тревните площи например..

Ако спирате кранчето докато си миете зъбите, може да спестите 8 литра дневно. Това е около 200 литра спестена вода месечно.

Ако от кранчето капе по една капка в секунда, това прави 3000 литра изтичане на вода годишно.

Ако тоалетната ви не е уплътнена, изтича до 200 литра вода дневно, което е равно на 50 пъти пускане на казанчето без причина.

Старите тоалетни използват 60% повече вода при пускане, в сравнение с нови високоефективни модели. При покупка на ново казанче, търсете етикет “Water Sense”

За банята с вана е необходимо 70 литра вода дневно, докато при банята с душ – от 10 до 25 литра.

Използването на маркуч, за миене на автомобил или за поливане, изразходва 6 литра вода в минута , когато не е спрян.

Американските електроцентрали използват 136 милд. литра вода дневно.

Селската промишленост в САЩ използва за напояване 142 милд. литра вода дневно.

В САЩ за индустриални цели се употребяват повече от 20 милн. литра вода всеки ден.

Ниските нива на вода във водоемите може да допринесе за замърсяване във водоснабднителната система, както по естествен начин, така и от хората.

СЪВЕТИ ЗА ПЕСТЕНЕ НА ВОДА

Защитникът на околната среда Лесли Чилкот, съосновател на Развитие за Америка  и режисьор на документалния филм „ Неудобната истина за бившия вицепрезидент Ал Гор „ , дава следните съвети за пестене на вода.

1. СПИРАЙТЕ ВОДАТА

Вместо да оставяте водата да тече докато си миете зъбите, бръснете се, белите зеленчуци или сапунисвате съдовете, спрете водата, докато не ви потрябва.

2. КЪПЕТЕ СЕ ЕФИКАСНО

Не пускайте душа 5мин.по-рано, за да дойде топлата вода, докато вие правите нещо друго. Нагласете си водата, когато влезете да се къпете. Изкъпете се за 5 мин. Спрете душа ако трябва да се избръснете или си правите маска на косата.

3. ИНСТАЛИРАНЕ НА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ УРЕДИ

Използвайте енергиен клас перални, съдомиялни, и то когато са пълни. Или използвайте настройки за по-малко вода при по-малко натоварване на уредите.

4. СМЕНЕТЕ КАЗАНЧЕТО НА ТОАЛЕТНАТА

Сложете си тоалетна с по-висока ефективност, която пести до 2 литра вода при плакнене.

5. СМЕНЕТА ДУША СИ

Наред с вашата душ-кабина, инсталирайте водоспестяващ душ, за да намалите потреблението на вода. Докато сте вътре, нагласете струята от кранчетата .

6. САДЕТЕ РАЗУМНО РАСТЕНИЯ

Подменете растенията си в къщи, както и тези за озеленяване с други, които се нуждаят от по-малко вода. Изберете местни или устойчиви на суша растения. След което, поливайте растенията си сутрин или вечер, когато има по-малък шанс за изпаряване. Освен това, използвайте метла за почистване на алеите и тротоара, а не маркуча.

7. СТАНЕТЕ ПОЧТИ ВЕГЕТАРИАНЦИ

Употребата на вода при хранителни продукти на растителна основа е значително по-малка, отколкото при месни продукти. Хранителният режим с повече плодове и зеленчуци е и по-здравословен.

8. МОНТИРАЙТЕ СИ СИСТЕМА ЗА ФИЛТРИРАНЕ НА ВОДАТА

Вместо да купувате постоянно бутилирана вода, монтирайте филтър за вода и използвайте съдове за многократна употреба..

9. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОФА

Измийте колата си с кофа вода и сапун, вместо с течащ маркуч..

10. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЪД ЗА СЪБИРАНЕ НА ДЪЖДОВНА ВОДА

Събирайте дъждовната вода и я използвайте, за да полеете градината си. Друг вариант е да си инсталирате система за пестене на вода.

11. ИЗПОЛЗВАЙТЕ БИОРАЗГРАЖДАЩИ СЕ ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ

Възползвайте се от все по-големия избора на екологично чисти продукти за почистване в домакинството, препарати за миене на съдове, както и перилни такива. Биоразградимите продукти не замърсяват водата.