Тъжната история на Нефертити

Тъжната история на Нефертити

07/11/2018 Off By nina

В продължение на 3400 години кралица Нефертити – съпругата на фараон Ехнатон (14 век пр.н.е) – се счита за голяма красавица. Нейното име означава “красива жена пристигна”. Но мнозина твърдят, че бюстът от Самалут придава на нещата друга светлина.

Възмущението от новата статуя може да изглежда смешно или иронично, но отразява истинска грозота в света на изкуството. Бюстът е копие на прочутия бюст на Нефертити, за който се смята, че е бил моделиран през 1340 г. пр. Хр. от нейния придворен скулптор, Тутмозис. Статуята е открита през 1912 г. от екип от немски археолози и сега се намира в музея Нойес в Берлин.

През 2015 властите отстраниха грозна масивна реплика на оригинала в Берлин. Копието в северен Египет се издигаше на магистралата Египет-Асуан на входа на град Саламут. Премахването бе предизвикано от стотици критици, които подиграваха статуята в социалните медии. Някои египтяни сравниха в Туитър статуята с чудовището на Франкенщайн; други, с действащия президент на Египет Абдел Фатах ел-Сиси.

Статуята на Нефертити е един от най-противоречивите предмети на изкуството в света. От 1925 г. Египет многократно е искал от Германия да им я върне. Според египетските власти германците са взели статуята на Нефертити през 1913 г. от северноафриканската страна, използвайки фалшиви документи. През 1935 г. Германия обмисля да върне бюста като политически жест, но Хитлер поиска да остане. Египтяните продължават исканията си за връщането на статуята.

Преди седем години, след последната молба от египетското външно министерство, президентът на германската Фондация за пруско културно наследство заяви в изявление, че позицията на страната по отношение на връщането на бюста на Нефертити остава непроменена. “Тя е и остава най-добрият посланик на Египет в Берлин”. Германският министър на културата Бернд Нойман по-късно заяви, че Германия е законният собственик на фигурата и че Египет няма правно основание да я върне обратно.

Исканията на културна основа също се свеждат до икономиката. Туризмът е важен производител на пари за Египет. Според доклада на Световния съвет за пътешествия и туризъм от 2013 г. туризмът е осигурява 11,5% от общата заетост в Египет. Всяка година в Берлин 500 000 посетители се събират, за да видят прочутата статуя.