Защо Якудза не е просто мафия – част II

Защо Якудза не е просто мафия – част II

07/11/2018 Off By nina

Якудза са установили Пачинко залите в Япония

Бизнес иновациите в якудза довеждат до редица специфични центрове в японското общество след Втората световна война, включително и повсеместното присъствие на пачинко салоните. Пачинко е игра, която заобикаля японското законодателство и позволява на хората да играят законно хазарт. Вместо директни парични награди, пачинко присъжда топки, които могат да бъдат заменени за награди, а след това могат да бъдат осребрени за пари.

Якудза помага при бедствия

През 2011 г. силното земетресение край бреговете на Тохуку в Североизточна Япония предизвика цунами, които опустошиха района около град Сендай. След бедствието няколко семейства от якудза доставят храна, вода, одеяла и ежедневни потребности като памперси и батерии до опустошените райони. Групи якудза са предоставяли помощ в други големи бедствия, като например земетресението в Кобе през 1995 г. и земетресенията в Кумамото през 2016 г.

Татуировките на якудза

Разбира се, много хора имат татуировки. Но не и в Япония. В Япония, почти единствените хора със сериозни татуировки са якудза. Татуировките обикновено обхващат двете ръце, целия гръб до задните части, частите на гръдния кош и части от двата крака. Поради връзката им с якудза, татуировките са забранени в много зали, голф игрища и онсен (горещи извори). Японските татуировки тип бодиарт, наречени wabori, водят корените си от периода Едо (1603-1867). През това време лишените от свобода често са били с татуировки и по този начин започнали да се обвързват с организираната престъпност.

Якудза отсичат пръстите си

Традицията юбицуме включва отрязване на горната фаланга на лявото кутре в знак на покаяние. След отрязването на най-горната става на кутрето си, членът на якудза представя на боса отрязаната част като извинение. Нови нарушения могат да доведат до загуба на други пръсти. Обичаят е възникнал по време на шогуната Токугава от периода Едо, когато мечът е бил основно оръжие в Япония. Загубата на пръста отслабва захвата на меча и намаляват отбранителната мощ на война.

Обикновено якудза не носят оръжие

Освен че са известни като лоши стрелци, якудза се стремят да съблюдават законите на Япония за огнестрелни оръжия, като предпочитат да не носят огнестрелно оръжие. Някои босове на якудза дори са забранили употребата на огнестрелни оръжия от своите хора.

Якудза полагат писмен изпит

Ямагучи-гуми, най-голямата група якудза, изисква от бъдещите си членове да положат писмен изпит от 12 въпроса. Тестът е разработен, за да гарантира, че членовете са запознати с японските закони и властовите структури на якудза, тъй като това знание помага на организацията да избягва проблемите с полицията и скъпи съдебни процеси. Примерните въпроси включват “Какви дейности са забранени?” и “Какво трябва да направите във всичките си дейности?”, идеалният отговор на последната е “да докладвам и да се консултирам с моите шефове”.