Защо Якудза не е просто мафия – част I

Защо Якудза не е просто мафия – част I

06/11/2018 Off By nina

Якудза са японски организирани престъпни синдикати. Те са съществували по един или друг начин повече от 400 години, правейки ги по-стари от Америка, да не говорим за американската мафия. Якудза са изминали дълъг път от дните си като пропаднали групи от улични търговци и комарджии до днес.

Якудза са много различни от другите престъпни организации. Те са дълбоко вкоренени в японската култура и то не винаги по престъпен начин. От векове те се опитват да създадат образ на чест и в известен смисъл благородство, както може да се види в името, което те избират за себе си – ninkyo dantai или “рицарски организации”.

Произход на модерната якудза

Якудза води своето потекло от две групи изгнаници, излезли по време на периода Едо (1603 – 1868). Първата, tekiya, били амбулантни търговци, които ходели от село в село. Втората група, от която произхожда якудза, bakuto, били комарджии. Тези два класа в края на краищата се организират и се захващат с престъпни дейности като събиране на заеми, рекетиране и изнудване.

Якудза работят на открито

За разлика от мафията, якудза прави малко усилия, за да скрие самоличностите и делата си от властите, с които често работят в различни области. Тъй като принадлежността към дадена организация якудза не е престъпление, те могат открито да извършват законна дейност. Е, случва се и да правят незаконни сделки в сътрудничество с банки, корпорации и длъжностни лица зад затворени врати.

Членството в якудза е законно

В повечето страни престъпните групировки са незаконни. В Съединените щати например, законите често преследват членове на мафията. Япония обаче признава членството в якудза като законно право на събрание.

Якудза ограничава дребната престъпност и се грижи за реда

Сама по себе си якудза е вид полиция и следва строг кодекс на поведение. Те помагат за намаляване на дребните престъпления в областите, в които събират приходи. В Кабукичо, оживен квартал на нощния живот в Токио, членовете на организациите патрулират по улиците и наблюдават ресторанти, барове и др.

Якудза участва в политиката

Якудза от дълго време участва в политиката. В много случаи връзките на политическа фикура с якудза не само не са скандални, ами одобрението на организациите на якудза може да бъде политически полезно. През 2007 г. Ямагучи-гуми и Инагава Кей подкрепиха Демократическата партия на Япония.

Якудза работи най-вече на японска почва

За разлика от други престъпни организации, якудза има много малко международно присъствие. Те работят почти изцяло в Япония. Семействата якудза понякога си партнират с престъпни организации от други страни, за да внесат трудно достъпни продукти в Япония, включително оръжия и наркотици. Въпреки това, извън тези партньорства, якудза има малък интерес към света извън Япония.