В Средиземно море наистина е имало китове

В Средиземно море наистина е имало китове

08/12/2018 Off By nina

Изследователите откриха доказателства за съществуването на китове на места, свързани с римската рибно-преработвателна промишленост.

Преди две хилядолетия Плиний Стари описва драматична гледка. В залива Кадиз, на западния бряг на Испания, точно зад Гибралтарския проток, където се срещат Атлантическия океан и Средиземно море, китове убийци се готвели да атакуват малките на други китове, малки и уязвими. Плиний е бил един от най-изтъкнатите естествени историци на Рим, но не може да бъдем напълно сигурни – той е писал и за еднорозите, сякаш са истински. А сцената, която описва, никога няма да се случи днес: Малко китове посещават тази част на света. В продължение на векове описанието му не се разглеждало като факт. Възможно е да е взел делфини за китове.

Но според ново изследване описанието на Плиний може би е било правилно – съществуват доказателства, че поне два вида китове, които прекарват времето си край брега, са плували в Средиземноморието като част от годишните си миграции.

Доказателствата за съществуването на тези китове са оскъдни, както пише екип от изследователи в нов доклад в “Сборник на Кралското общество Б“. “Костите на китовете рядко стигат до човешките селища”, пишат те. “Повечето китове умират и потъват в морето; а тези, които го правят на брега, обикновено оставят скелетите си разбити и разпръснати от действието на вълните. Хората са събирали костите на китовете, които са уловили или открили, но често са начупвали или оформяли тези кости на по-малки парчета, което ги прави трудни за идентифициране.

Но в новата статия изследователите използват две техники – ДНК анализ и отпечатъци от колаген – за да анализират древни костни фрагменти, открити в селища от римската епоха край Гибралтар и може би идват от китове. От 11-те анализирани проби, девет наистина принадлежат на китове. Екипът определи шест от тях като видове, които вече не се срещат никъде в близост до Средиземно море.

Учените съобщават, че три от изследваните фрагменти принадлежат на китове от Северноатлантическия океан, които сега живеят много по на север и популацията им е застрашена. Три други фрагмента идват от сиви китове, които се срещат само в Северен Тихи океан.

Китовете, които живеят в този регион днес, са големи и живеят в дълбоки води, северноатлантически китове и сиви китове идват близо до брега, когато мигрират към местата, където да родят малките си. Преди хиляди години естествоизпитатели, като Плиний, биха могли да ги видят. И изследователите пишат, че е възможно римското общество да е имало активна практика на лов на китове заради месото и маста им.