За Индонезия накратко – I част

За Индонезия накратко – I част

16/10/2018 Off By nina

Изучаването на културата на този екзотичен архипелаг не само ще осигури едно по-приятно приключение, но и ще обогати начина, по който възприемаме света. От религиозни аспекти до социални навици – важните неща,  които трябва да знаем за индонезийската култура.

Няма такова нещо като индонезийска култура

Преди да влезем по-навътре в нещата, това е важно опровержение. Индонезия е особен термин, който назовава определена нация, но няма нищо общо с неговата култура. В Индонезия има поне 300 етнически групи, всяка от които със собствен набор от обичаи и отличителни културни обекти. Това не означава, че няма сходства или тенденции между една култура и другата, но когато четете тази фраза, имайте предвид разнообразието, което идва с нея. Често това, което се смята за култура на Индонезия, всъщност е образ на доминираща или отразява сливането на няколко подобни култури.

Семействата са близки такива, каквито са

Независимо колко са стари или независими, индонезийците са склонни да поддържат тесни връзки с членовете на своето семейство. За много индонезийски младежи излизането от дома на родителите не представлява цел, дори когато те вече имат собствен стабилен доход. Мнозина избират да живеят под покрива на родителите си, освен ако не е абсолютно невъзможно (много индонезийци да напуснат родното си място, за да си намерят работа в града). И това не е непременно знак за зависимост, то просто показва ценностите и принципите, които нацията има, когато става въпрос за семейството.

Някои домакинства представляват разширено семейство – ще видите баби и дядовци, лели, чичовци и племенни, които живеят заедно или пребивават в същия квартал, само за да са близо един до друг.

Религиозните ангажименти са на първо място

Когато сте в Индонезия, ще видите жители на Бали най-напред да извършват своите жертвоприношения сутрин или служители, които отлагат всичко, за да произнесат молитвите си първо. Без значение коя религия поддържат, индонезийците обикновено са много духовни. Те приемат религиозните си практики много сериозно, а това се отразява в ежедневните ритуали, церемониите, дори и вън величието на местата им за поклонение.

В Индонезия съществуват шест религии

Индонезия е известна с многобройното си мюсюлманско население, най-многочислено в света, въпреки че страната по закон е светска. Но ислямът е само една от шестте официални религии, признати в страната – ислям, протестантство, католицизъм, хиндуизъм, будизъм и конфуцианство.  В Бали, например, доминиращата религия е хиндуизма, но има и места, където има повече християни, отколкото мюсюлмани.

Разнообразието на Индонезия представлява и разнообразие от системи за вярвания. Много общности все още живеят традиционно и все още поддържат религиите и практиките на своите предци, често уникални за местността. Но, общо казано, много системи за вярвания черпят от анимизъм, динамизъм и тотемизъм. В някои общности тези вярвания взаимодействат с традиции или се влияят от друга основна религия, което води до безброй уникални практики.