Земни бактерии в Космоса

Земни бактерии в Космоса

27/11/2018 Off By nina

Изследователи открили, че щам на земни бактерии, пряко свързани с някои болести, се намира и на Международната космическа станция (МКС).

(19 Feb. 2010) — Backdropped by EarthÕs horizon and the blackness of space, the International Space Station is featured in this image photographed by an STS-130 crew member on space shuttle Endeavour after the station and shuttle began their post-undocking relative separation. Undocking of the two spacecraft occurred at 7:54 p.m. (EST) on Feb. 19, 2010.

Изследванията от лабораторията за реактивни двигатели в НАСА (JPL) в Калифорния показват, че пет щама от бактерията Enterobacter са открити в проби, взети през март 2015 г. от тоалетната на станцията и част от нейното оборудване.

Сравнявайки пробите на МКС с 1 291 генома на Enterobacter на Земята, екипът е успял да ограничи видовете, които са били намерени и за които е известно, че причиняват здравословни проблеми на нашата планета. Констатациите са публикувани в BMC Microbiology.

“Ние разкрихме, че геномите на петте щама Enterobacter, открити на МКС, са най-генетично подобни на три новооткрити щамове на Земята”, заяви д-р Кастури Венкатесваран от лабораторията, съавтор на изследването.

Тези три щама принадлежат към един вид бактерия, наречена Enterobacter bugandensis, за която е установено, че причинява заболяване при новородени и рискови пациент, които са били приети в три различни болници (в Източна Африка, Вашингтон и Колорадо).“

Сравнявайки щамовете на МКС с тези на Земята, изследователите искали да разберат дали бактериите на станцията показват признаци на антимикробна резистентност. И установили, че те показват известна съпротива срещу много лекарства, което може да причини някои проблеми.

“Тези видове представляват потенциална опасност за бъдещи мисии”, казва д-р Нитин Сингх, главният автор на изследването. “Въпреки това е важно да се разбере, че щамовете, открити в МКС, не са вирулентни, което означава, че те не представляват активна заплаха за човешкото здраве, а нещо, което трябва да бъде наблюдавано”.

Въпреки че не са непосредствено опасни за хората на борда, изследователите отбелязват, че има вероятност 79% да причинят заболяване. Но те допълват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се види какви са въздействията на бактериите върху състоянието на МКС, включително и в областта на микрогравитацията.

Това не е първият път, когато научаваме за бактериите в МКС. Миналата година астронавтите заявяват, че са открили бактерии, живеещи извън станцията – въпреки че по-късно беше доказано, че вероятно са били донесени от космически кораб. Изследователите използват апаратурата на борда на станцията, за да идентифицират микробите в космоса.

Но проблемът с болестта е важен за бъдещите мисии. Ако хората ще пътуват далеч отвъд Земята, без шанс да посетят доктор вкъщи, ще трябва да бъдем сигурни, че не съществува риск от болести, които биха могли да застрашат мисията и проучването на бактериите, които се развиват на станцията, е ключова част от това.