Великобритания в Китай

Великобритания в Китай

16/10/2018 Off By martha

Шанхай, Китай е един от най-гъсто населените градове в света. Градът предоставя много атракции, но може би най-странната е чисто новия и напълно необитаем британски квартал.

„Градът“ Темза се намира в покрайнините на Шанхай. Там улиците са кръстени на известни великобританци, има много статуи на поети и цялостната архитектура подобава на тази в Съединеното кралство. По витрините има надписи, които гласят „отворено“, но при близък преглед ще осъзнаете, че те са напълно изоставени. Ако случайно срещнете хора бързо бихте разбрали, че това място извършва ролята на туристическа атракция, а не на нормално функциониращ град.

Оригинално градът е бил построен с надеждата, че ще се превърне в успешна община. Завършен през 2006г. градът Темза е трябвало да бъде един от деветте градове в този великобритански стил построени в покрайнините на Шанхай. Идеята е била чрез привлекателната, различна архитектура да се привлекат повече хора от големият град и така да се намали трафикът и да се подобри начина на живот. Постройката му струвала около 5 билиона йени, а градът побира около 10 хиляди души. Главното му предназначение е било да предоставя жилища за ученици и студенти от околните образователни заведения.

10 години по-късно, градът Темза е правен. Но защо?

Моментът, в който градът бил завършен, голяма част от имотите били купени от богаташи или инвеститори. При това положение цените ударили прекалено висок таван и станали абсолютно недостъпни за нормалните жители, камо ли за ученици и студенти. Със всичките магазини и ресторанти изкупени от различни компании, те се озовали в общност с около стотина души, а би трябвало да са десет пъти повече. Бизнесите нямали как да покрият разходите си и малко по малко почнали да фалират.

Всичко в градът е ново и чисто. Изглежда все едно хората просто са се изпарили изведнъж. Сградите не са в разруха, но чувството когато се разхождате там е все едно сте поставени във фалшив холивудски макет. Ако не друго поне можем да потвърдим, че градът служи за красив фон на снимки.

 

Автор: Мартина С. Попова