Гробницата на Озирис

Гробницата на Озирис

07/11/2018 Off By martha

Озирис е богът на мъртвите и владетел na царството на мъртвите в египетската митология. Това е обаче гръцкото му наименование. Йероглифното изписване на името му е все още неясно. Този бог е голяма част от древноегипетският ритуал на възраждане, използван при погребване. За това египтолозите не били особено учудени когато намерили ритуална гробница посветена на Озирис в близост до пирамидите в Гиза.

Намерена от испански и италиански археолози, гробницата е идентична с тази в египетската митология. Включва няколко стаи, както и изображение на Озирис. Архитектурата е сложна с множество проходи и тунели. Без металните стълби, поставени за употреба, няма как да се слезе по “пропастите” издълбани директно надолу в земята. Преминава се през няколко нива надолу, като на последното се намира т.н. гроб на Озирис.

На второто ниво, по коридора има огромни каменни кутии, наподобяващи саркофаг. Единия от тях има повреди, от вътрешната страна. Другата кутия има странни петна, вероятно е органичен материал. Не е ясно каква е била тяхната функция. В края на това ниво има дупка във формата на саркофаг. Най-вероятно някой е бил погребан там, но в момента е просто празнина.

Последното ниво е текущо потопено почти изцяло във вода. Там има огромен гранитен саркофаг, подобен на 30 тоновия намерен в Александрия. Той е поставен в издълбана каменна плоча, заобграден с 4 колони изписани с йероглифи. Отворен е, но не са правени опити да го изкарат поради огромното количество вода.


Гробницата не е отворена за обществото, но от есента на 2017г. може да се плати за да се влезе. Колкото и интересно да е това откритие изглежда, че много неща са скрити от обществото. Например детайлите на това, какво е намерено в саркофага когато е бил отворен. Те са все още тайна. Не казват и какво пише на колоните. Съществува теория, че е намерено тялото на Озирис, бога на смъртта, като на колоните са изобразени демони, които са пазители на саркофага. Докато не се източи водата от стаята няма да могат да се подложат теориите на практика.

 

 

Автор: Мартина С. Попова