Къде е Титаник днес?

Къде е Титаник днес?

14/11/2018 Off By martha

На 15 Април 1912г., в 2:20 сутринта, британският кораб Титаник потъва в дълбините на океана. Отнело 3 хиляди души и 2 години, за да се построи този масивен кораб. Казвали са, че е непотопим, но айсберга, в който се ударил бил да друго мнение… Потънал почти 4 хиляди метра в дълбините на океана.

Той все още си е там.

Може би ще попитате защо? Нямаме ли технологията да го изкараме?

Малко преди полунощ, когато кораба се ударил в айсберг, той пробил поне 5 огромни дупки в предницата му. Титаник започнал да потъва право надолу, но когато застанал почти вертикално, тежестта на задната му част счупила кораба на две. Повече от 1500 души починали заради този инцидент. Отнело почти час и половина за да дойде помощ, при което по-голямата част от хората или се удавили или замръзнали в очакване. Около 700 души били спасени.

Какво знаем обаче за остатъците от кораба?

Дълбочината, на която се намира е толкова дълбоко, че до там не достига светлина, а налягането е огромно. Титаник, както вече споменахме е на две части, който лежат на около 600 метра една от друга на дъното на океана. Защо двете части са на такова разстояние е мистерия.

Експедицията за намирането му отнело 11 гмуркания, за да се намерят останките, които били намерени на 14 Юли 1986г. След откритието му, изследователите казали, че са доста сигурни, че Титаник никога няма да бъде изваден от дълбините. Ръждата е повредила кораба до такава степен, че той буквално се разпада. След откритието е била организирана друга експедиция, при която се потопили 32 и изкарали над 1800 предмета.

По-късно, през 1996г. бил направен амбициозен опит да се повдигне част от Титаник. Част от външната облицовка на кабините от първа класа тежала 20 тона, с размери 4.6м на 7.6м. Използвали надуваеми дюшеци пълни с дизел, който е по-лек от водата и може да издържи на голямото налягане. Тези механизми били закачени за частта и напълнени. Само 4 от 6-те достигнали до повърхността и е трябвало да се помогне процеса с подводници. Експедицията била успешна.

Титаник, вероятно наистина никога няма да бъде изцяло вдигнат, поради масивността му. Дали има възможност да се повтори подобна експедиция? Вероятно не. Учените докладват, че вид бактерия бавно разяжда металната му структура, което означава, че може би един ден Титаник ще изчезне изцяло.

 

Автор: Мартина С. Попова