Кървавите състезания на Древния Рим

Кървавите състезания на Древния Рим

03/05/2019 Off By nina

През първия век народът на Рим бил обсебен от състезания с колесници, в които често се случвали ужасяващи катастрофи.

Въпреки това, един колесничар проправял пътя си към победата повече от 2000 пъти. Флавий Скорпус започва кариерата си като роб, но се издига до височината на слава и богатство.

Как го е направил? И колко опасни са били състезанията му? За да разберат, експертите построили и тествали римска колесница от времето на римската епоха, като установили, че колесниците са били проектирани така, че да максимизират спектакъла, но малко било направено за защита на водача. Подвизите на Скорпус – и рисковете, смразяващи кръвта, са включени в новия двусериен документален филм на Smithsonian Channel “Римската колесница Суперстар“.

Скорпус започнал да се състезава като тийнейджър във външните провинции на Римската империя, след което пристига в Circus Maximus – най-големия стадион и писта на Рим – през 90 г.сл.Хр., когато бил на около 21 години. Той вероятно е участвал в общо 5000 до 6000 състезания в своята 10-годишна кариера, “което означава, че вероятно се е състезавал 500 или 600 пъти годишно”, разказва в документалния филм Джери Тонер, сътрудник и директор в Churchill College в Университета в Кеймбридж,  в Обединеното кралство.

„Той редовно е рискувал живота си“ – каза Тонер.

„Неговите подвизи са били много рисковани, защото състезателните колесници благоприятствали бързината пред безопасността. За разлика от по-здравите военни колесници на египтяните и хетите, римските колесници били създадени за бързина и спектакъл, а не за битка“, сподели за Live Science Майк Лоадес, учен изследващ историческите състезания. Колелата на колесниците били малки, колесниците били леки, направени от дърво и сурова кожа; платформата, от задната ос до предната релса, не била по-дълга от метър.

За разлика от военните колесници, в които впрягали най-много два коня, римските колесници били теглени от четири коня, което ги правело по-сложни за управление и много лесно се разрушавали по време на състезанията. „Освен това военните колесници имат релси на височината на кръста, така че един стрелец може да се подпре, докато стои изправен“, каза Лоадес. Но в римските колесници релсата е много по-ниска – на нивото на коляното. Когато Лоадес изпробвал реконструирана колесница, той открил, че макар този дизайн да предпазвал състезателя от камъните и праха, изритвани от конете, ако се случело да загуби равновесие, състезателят можел да се стабилизира, само, ако падне на едно коляно на платформата.

“Изглежда много опасно, но това се вписва в римската идея за театър, вълнение и опасност”, каза Лоадес.

Една типична римска надпревара включва 12 колесници, с 48 коня, подредени една до друга. Когато състезанието започвало, приличало на паническо бягство. Поради безразборното скупчване върху състезателното поле, един от най-често срещаните рискове на пистата е “корабокрушение”, както римляните ги наричали – когато колесници се сблъсквали и падали на пистата, превръщайки се в мъчителни бариери за останалите състезатели.

В продължение на 10 години състезанията, способностите на Скорпус му спечелили количества злато, които днес се оценяват на 15 милиарда долара, изчисляват експерти в “Circus Maximus”. Суперзвездата с колесници бил убит в състезание през 95 г.сл.Хр. и “вероятно е загинал в едно от онези драматични „корабокрушения““, каза Тонер.

Превод – Нина Жишева