Млякото и мутиралите хора

Млякото и мутиралите хора

02/12/2018 Off By martha

Искали ли сте някога да сте част от Фантастичните 4? Мутант, който може да контролира времето или силите на природата? Нека ви попитаме друго – случайно харесвате ли и пиете ли мляко? Ами сладолед? Ако да… честито! Вие сте мутант, точно като всички останали хора.

Самият факт, че консумираме майчиното мляко на друг вид създание и не се разболяваме от него е доста фантастично. Краве млякото естествено е много полезно за телетата, но как така сме почнали ние да го употребяваме? Лактозата в него е най-сложното за обработване от телата ни. Може би познавате доста хора, които избягват консумирането на мляко в каквато и да е форма. Може да се каже, че те са по-нормалните. Ензимите, които помагат на телата ни да обработим лактозата съществуват през периода на живота ни когато реално ни се налага да пием мляко по предназначение. Преди много, много време когато детето стане на около 3-4 годишна възраст тялото му бавно спира да произвежда този ензим. По това време до 7-8 годишна възраст пиенето на мляко би довело до остра, неприятна реакция на тялото. Хората, които не могат да консумират лактоза имат точно такъв организъм. Учените казват, че около 70% от обществото влизат в тази категория. Останалите се меко казано мутанти.

Хората от много отдавна са опитомили голямо количество животни като кравата. Древните фермери измислили начин, по който да намалят количеството на лактоза в млякото като го ферментирали – йогурт и кисело мляко. От там създали сиренето и кашкавала. Но все още не са можели да пият млякото в чистата му форма. Това се променило когато в Европа се появила генетична мутация преди около 7,500 години. Тя позволила на човека да консумира млякото на кравите или овцете без да бъде отровен от лактозата в тях. Позволило им да продължат да създават ензима за обработката на лактоза дълго след детството. Генът бързо се разпространил и млякото станал стандарт в ежедневните храни на човечеството.

Учените не са сигурни защо и как се е получила тази промяна, но без нея днес нямаше да можем да се наслаждаваме на редица сладкиши, шоколад и напитки без млякото.

 

Автор: Мартина С. Попова