Проклятието на фараона

Проклятието на фараона

22/11/2018 Off By martha

Златната маска на детето фараон Тутанкамон е станала синонимна с древноегипетската цивилизация. Тя е част от едно от най-големите археологични открития в Египет – гробницата на Тутанкамон. За нея обаче казват, че съдържала не само богатства, но и ужасно проклятие, което покосило повече от 50 души екипа на откривателите.

Преди откритието не сме притежавали особено много информация за Тутанкамон. Знаели сме, че е бил фараон, кога е властвал и къде живял. Но детайлите за самият него, както и за смъртта му били напълно мистериозни за египтолозите. Откритието на гробницата му била от критично значение за попълването на празните места в историята на Древен Египет.

През 1922г. започват разкопките на самата гробница. Първоначално се сблъскват със запечатана, солидна стена на входа. Когато си проправят път през нея се оказват в коридор, който завършва с още една такава стена. На нея било изписано името на Тутанкамон с йероглифи и археолозите разбрали, че са на правилното място. Разбиват втората стена и биват представени с изумително количество съкровище. До сега откритите гробници са били ограбени от крадци преди археолозите да достигнат до тях, за това гробницата на Тутанкамон привлякла вниманието на всички медии.

От определено време се разправяли слухове, че египетските гробници съдържали проклятие за тези, които осквернят тези свещени места. Не помогнало факта, че един от най-големите инвеститори в разкопките починал 3 дена след отварянето на гробницата от ухапване от комар. Неговото куче, което било в Англия по това време също умряло по неизвестни причини. Голяма част от екипът отворили гробницата или работели върху артефактите изкарани от там се разболели от пневмония и починали. Това довели голяма част от медиите да спекулират, че проклятието е достигнали археолозите.

Смята се, че дори и днес артефактите като златната маска на Тутанкамон, които днес се помещават в египетският музей в Кайро, носят със себе си проклятието. Направени са няколко експозиции, може би най-известната от който е била в Ню Йорк. При планирането, главният организатор почива дни след последните подготовки, както и самият пилот, който имал отговорността да ги пренесе в Ню Йорк.

Учените спекулират, че вероятно е било застоелият въздух в гробницата. Преди откриването й, тя не била отваряна за около 3000 години. Вероятно е имало разновидни вещества и химикали застояли във въздуха, които откривателите са погълнали. Днес много смятат, че артефактите не трябва да бъдат мърдани от египетският музей, защото проклятието на фараона завинаги ще остане с тях.

Автор: Мартина С. Попова