Протеини без месо

Протеини без месо

16/02/2019 Off By martha

От къде ще си набавиш протеините, ако не искаш да ядеш месо? Ако се замисляте за диета от повече растителни храни, които ще ви помогнат да поддържате здрави кости и изграждането на мускулна маса сте на правилното място. От бобови култури, до зърна и ядки, ето 6 начина, по които можете да получите протеин, без да ядете месо.

Киноа

Тя има двойно повече протеиново съдържание от ориз или ечемик и също е много добър източник на калций, магнезий и манган. Една чаша съдържа около 8 грама протеин и може да бъде добавена към салата, комбинирана за приготвяне на вегетариански бургер или дори като каша на закуска.

Черен боб

Черният фасул е изключително достъпен източник на протеини и фибри, а в тях има много витамини и минерали. Една чаша варен черен боб има приблизително 15 грама протеин, 15 грама фибри, 38% манган, 35% витамин В1 тиамин и 20% желязо.

Зелен грах

Зеленият грах съдържа големи количества куместрол. Според проучване в град Мексико, се нуждаете само от 2 милиграма на ден, за да предотвратите рак на стомаха. Една чаша грах има поне 10 куместрол и осигурява 7 грама протеин.

Леща

Лещата е с високо съдържание на протеини и основни хранителни вещества като желязо, калий и антиоксиданти. Според Националната база данни за хранителни вещества на Министерството на земеделието, една чаша леща осигурява приблизително 18 грама хранителен протеин.

Бадеми

Бадемите са хрупкаво лечение, пълно с протеини и здравословни мазнини. Само 30 грама бадеми съдържат около 6 грама протеин. Можете да направите бадемово масло за по-малко от 30 минути у дома, което е чудесен заместител на всекидневното масло.

Орехи

Walnuts on wooden table

Те са чудесен източник на фибри, протеини и омега-3. Около 30 грама ще ви даде около 4,3 грама протеин. Опитайте се да добавите някои орехи към вашата салата, печени изделия или просто да ги закусите сурови.

Автор: Мартина С. Попова