Фантастичните огнени мравки

Фантастичните огнени мравки

04/12/2018 Off By martha

Мравките от отдавна ни впечатляват с техните възможности. За такива малки създание, те са наистина изумителни. От способността да носят неща хиляди пъти по-тежки от самите тях до структурата на техните домове, можем да кажем, че те са доста креативни. Еволюцията ни е предоставила огромно разнообразие от мравки, но едни от най-странните са огнените мравки.

Те имат способността да изграждат структури с телата си. Много пъти се събират на топка, за да се предпазят и приличат на шепа кал. Те правят това като закачат телата си едно за друго. Те са животни, но в същото време могат буквално да се категоризират като плат, който може да бъде тестван за устойчивост.

Тези мравки идват от средните части на Южна Америка. Там в джунглите честите дъждове наводняват домовете им. Мравките, който останат заедно и в близост до кралицата имат по-голям шанс да оживеят и създадат потомство. За това те решили да се хванат за ръце и просто да плуват по течението докато намерят ново място за живот.

През XX век кораби донесли огнените мравки в Северна Америка. От там те се разпространили из цялата земя. Днес от този вид мравки могат да бъдат намерени в почти всеки американски град. Това позволява на учените да разглеждат физиките на тези креативни мравки. Те са им направили всичко, което можете да се сетите – от поливане с радиоактивност, до опити да ги разделят с ластици, дори до поливане с злато. Създали са математични уравнения, с които показват движението и формирането на „сглобките“. Категоризирали са мравките като вискоеластичен материал – имат качества на течност, но в същото време са еластични. Мравките закачат телата си толкова близко, че създават водоустойчив материал.

Голяма част от технологиите намират вдъхновение от природата. Тези малки същества са фантастични и техните способности могат да бъдат изучавани и да помогнат за направата на нови материали.

Автор: Мартина С. Попова