Да киснем ли боба или не?

Да киснем ли боба или не?

22/10/2018 Off By nina

Краткият отговор на този въпрос е не. Не е нужно да накисвате боба за една нощ. Ще стигнем до това, което можете да направите набързо, но първо да обясним защо се бобът се накисва. Ако оставите боба в хладилника за една нощ, ще намалите драстично времето за приготвяне, а текстурата на зърната също ще остане перфектна, с по-малко напукване. Но както казахме, не е нужно да се занимавате с това. Ако сте нетърпеливи, можете да готвите бобa си без никакво накисване.

 

Фасулът, който не е накиснат предварително, ще отнеме повече време за готвене, но все пак ще се сготви. Причината, поради която обичаме да приготвяме сух боб, е, че се получава вкусно ястие. Ако започнете да изграждате вкуса още от началото, в голям съд, чрез запържване на ароматни подправки и зеленчуци и накрая добавите водата и боба, след време ще получите едно наистина вкусно ястие. А, като казваме „след време“, имаме предвид след няколко часа. Сигурно сами се досещате, че по-едрите зърна се варят по-дълго от дребните. Докато готвите зрял боб, ще трябва да го задушите внимателно, разбърквайки на всеки 30 минути, за да сте сигурни, че всяко едно зърно се готви равномерно. А бобът, от своя страна, ще изпусне своята ароматна бобена скорбяла в бульона, за да го превърне в богато, апетитно ястие.

Когато зърната омекнат, но все още запазват формата си (ние наричаме това състояние на боба – събличане. Когато духнете на зърната в лъжицата, люспицата се напуква, но бобчетата са цели), можете да посолите. Добавете солта и дайте на боба около половин час време, да се запознае и да приеме подправката. Зърната ще поемат солта от бульона и скромният, обикновен вкус на боба ще избухне в устата ви и ще изцяло ще отдаде аромата на всичките си подправки. Между другото, бобът обича сол, така че не се скъпете.

В края на краищата стигнахме до това къде и как бихте искали да прекарате времето си – ако имате няколко часа за убиване, пригответе си зрял боб на бавен огън без накисване. Ако ще го приготвяте на следващия ден, накиснете го през нощта.