Етна се хлъзга към морето

Етна се хлъзга към морето

04/11/2018 Off By nina

Учените са установили, че цялата структура на италианския остров Сицилия се движи по посока на Средиземно море със скорост 14 мм годишно.

Водещ екип от Обединеното кралство казва, че ситуацията ще трябва да бъде внимателно наблюдавана, тъй като в бъдеще може да доведе до катастрофални последици.

“Бих казал, че понастоящем няма причина за тревога, но това е нещо, за което трябва да внимаваме, особено, ако зебележим ускорение в придвижването”, споделя д-р Джон Мъри пред BBC News.

Геологът от Оксфордския университет прекара почти половин век в проучване на най-известния вулкан в Европа.

През това време той е поставил мрежа от високо прецизни GPS станции около планината, за да наблюдава поведението си.

Техниката е чувствителна и за най-малките промени във формата на вулканичния конус. След 11-годишни проучвания вече е очевидно, че планината се движи в посока изток-юг-изток по обща посока към крайбрежния град Гиаре, който е на около 15 километра.

По същество Етна се плъзга по много лек склон от 1-3 градуса, съставен от слаби, гъвкави утайки.

Екипът на д-р Мъри вярва, че за пръв път се наблюдава директно плъзгане на основата на цял активен вулкан.

В човешкия мащаб движението от 14 мм / год. – което е 1,4 м над сто години. Изглежда много малко и това наистина е така, но геоложките проучвания на други места по света показват, че изчезналите вулкани, движещи се по същия начин, могат да нанесат катастрофални повреди на водещия си фланг, тъй като се движат надолу. Могат да се натрупат напрежения, които в крайна сметка да доведат до опустошителни свлачища.