Ето как звучи пърото засечено марсотресение на Марс

Ето как звучи пърото засечено марсотресение на Марс

24/04/2019 Off By nina

От НАСА съобщиха, че във вторник са засекли първото „марсотресение“ на Марс. Тази констатация „официално стартира нова област: марсианска сеизмология!”, Каза Брус Банерд от лабораторията за реактивно движение на НАСА.

НАСА каза, че това е първият трус, който изглежда е дошъл от вътрешността на планетата, за разлика от това да бъде причинен от сили над повърхността, като вятъра, например.

Звукът е бил дочут от Insight Lander на НАСА, роботизиран космически кораб, който сега се придържа към повърхността на Марс. Звукът е засечен на 6 април 2019 година.

Чуват се три различни вида звуци, всички от тях се определят като земни вибрации от сеизмометъра на космическия кораб: шум от марсиански вятър, самото земетресение и роботизираната ръка на космическия кораб, докато се движи, за да снима.

InSight чу „марсотресението“, използвайки френски инструмент, който съдържа три изключително чувствителни сеизмометри, монтирани в купол, за да ги предпази от вятъра.

„Чакахме месеци за подобен сигнал“, заяви френският сеизмолог Филип Луньонѐ. – „Толкова е вълнуващо да имаш накрая доказателство, че Марс е все още сеизмично активен“.

Списание Science обяви, че земетресението е толкова малко, че никога не би било засечено на Земята сред фоновите звуци на вълни и вятър.

Тъй като InSight продължава двугодишната мисия, най-вероятно ще бъдат открити по-големи земетресения, каза Луньонѐ. “Започваме да засичаме много малки земетресения, добави той. До края на мисията ще имаме супер голямо земетресение.”

Това не е първото земетресение, открито далеч от Земята: Астронавтите от Apollo на НАСА са инсталирали пет сеизмометра, които са измерили хиляди земетресения, докато са работили на Луната в периода между 1969 и 1977 година.

Превод – Нина Жишева