Колагенът в протеиновите добавки – научно доказани ползи

Колагенът в протеиновите добавки – научно доказани ползи

25/03/2021 Off By trancer4o

Един от най-лесните и ефективни начини да увеличите мускулната си маса е като приемате достатъчно протеин. Това не само се ще ви осигури максимални резултати, но и ще подпомогне оптималното възстановяване на тялото ви след тренировка. Макар че протеините са налични в повечето храни, когато желаете да извлечете максимума от вашите тренировки, храната не е достатъчна.

Както може би се досещате вече, на помощ тук идват протеиновите добавки. А когато говорим за протеинови добавки и максимални резултати, суроватъчният протеин няма равен. Този вид хранителна добавка е напълно безвредна, дори напротив. Тя е изключително полезна и предлага най-лесния и ефикасен начин за покачване на мускулна маса и възстановяване на тялото.

На пазара за фитнес добавки се предлагат хиляди видове суроватъчен протеин. Не всички обаче са с еднакво качество. Някои производители вдигат летвата по-високо, като предлагат премиум продукти с допълнителни съставки за още по-добри и задоволителни резултати. Една от тези съставки е колагенът – вид протеин, който допринася за още по-добро възстановяване на организма и по-бързо извайване на желаната фигура.

Колагенът и протеиновите добавки

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ви. Той е основният компонент на съединителната тъкан, която изгражда сухожилията, кожата и мускулите. Този протеин изпълнява много важни функции, включително осигуряване на структурата на кожата, укрепване на костите и поддържане на мускулатурата.

През последните години протеиновите добавки с колаген станаха все по-популярни. Приемът на такъв вид добавки е свързан с по-бързо възстановяване на тялото след усилена тренировка и по-ефикасно покачване на мускулна маса.

Научно доказани ползи от приема на суроватъчен протеин с колаген

Ето и 5 научно доказани ползи, свързани с приема на суроватъчна протеинова добавка с колаген.

  1. Колагенът играе важна роля за структурата, еластичността и хидратацията на кожата. С напредване на възрастта тялото ви произвежда все по-малко колаген, което води до изсушаване на кожата, образуване на бръчки и загуба на мускулна тъкан.
  2. Колагенът поддържа целостта на вашия хрущял, който предпазва ставите от износване. Някои проучвания показват, че приемът на фитнес добавки с колаген може да помогне за подобряване на симптомите на остеоартрит и да намали болката в ставите като цяло.
  3. Костите ви са изградени предимно от колаген, който им придава структура и ги поддържа здрави. С напредването на възрастта колагенът в тялото намалява, което може да доведе до ниска костна плътност и по-висок риск от фрактури на костите. Проучванията показват, че приемането на протеинови добавки с колаген може да инхибира разграждането на костите.
  4. До 10% от мускулната тъкан се състои от колаген. Проучванията показват, че добавките с колаген помагат за увеличаване на мускулатурата и забавят загубата на мускулна маса, която е свързана с напредването на възрастта.
  5. Колагенът допринася за здрави нокти и коса, за оптимална храносмилателна и мозъчна функция, както и за поддържане на оптимално тегло.

Ползи за здравето при прием на колаген

Приемът на колаген е свързан с редица ползи за здравето. Добавките с колаген могат да подобрят здравето на кожата, както и да допринесат за увеличаване на мускулната маса. В допълнение, те намаляват загубата на костна маса и облекчават болките в ставите.

Въпреки че някои храни съдържат колаген, не е известно дали колагенът в храната предлага същите ползи като добавките. Протеиновите добавки с колаген обикновено са безопасни, лесни за използване и определено си струва да се опитат заради потенциалните им ползи.

Много добър пример за премиум суроватъчен протеин с колаген е продуктът Fairy Whey ISO на Power2go. Fairy Whey ISO е висококачествена протеинова добавка, използваща протеин изолат в най-чистата му форма. Продуктът съдържа комплекс от вещества, които допринасят за поддържане на нормалното състояние на ставите, костите, косата, ноктите и кожата.