Суроватъчният протеин – наръчник за начинаещи

Суроватъчният протеин – наръчник за начинаещи

12/05/2021 Off By trancer4o

Ако си нов във фитнес залата, вероятно си чувал за суроватъчния протеин, но не си сигурен как да се възползваш максимално от него. В това няма нищо притеснително – в крайна сметка, никой не се е родил научен. Всъщност, това е често срещан случай при начинаещите фитнес любители.

Тази статия е насочена именно към теб. В нея ще научиш всичко, което трябва да знаеш за суроватъчния протеин, така че да вземеш максимума от инвестираното време и пари. Първата стъпка е да разбереш какво точно представлява суроватъчният протеин и как той може да ти помогне да постигнеш желаните резултати. И така, нека започваме.

Какво е суроватъчен протеин?

Суроватъчният протеин е един от основните протеинови компоненти на млякото. Млякото се състои от два протеина – казеин (80%) и суроватка (20%). Суроватката е страничен продукт, който се отделя при производството на сирене и други млечни продукти. След като бъде отделена, тя се филтрира, пречиства и суши, за да се образува това, което всички познават като суроватъчен протеин на прах.

Суроватъчният протеин на прах е с ниско съдържание на лактоза и съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, което го прави завършен източник на протеини. В допълнение към това се запазват и важни витамини и минерали като калций и витамин В12.

Най-често, суроватъчният протеин се приема с цел стимулиране на мускулния растеж, повишаване на силата, подобряване на процеса на възстановяване и загубата на телесни мазнини.

Кои са основните видове суроватъчен протеин?

Съществуват 3 вида суроватъчен протеин. Основната разлика при тях е в начина, по който са обработени и резултатите, които дават.

  • Концентрат – състои се от около 70 – 80% протеин. Съдържа малки количества лактоза, захари и мазнини. Подходящ за покачване на телесна маса.
  • Изолат състои се от 90% протеин или повече. Съдържа по-малко лактоза и мазнини, в сравнение с концентрата. Подходящ за покачване на чиста мускулна маса.
  • Хидролизат наричан още хидролизирана суроватка, този вид е предварително разграден с помощта на ензими, за по-бързо усвояване. Подходящ за бърз синтез на мускулна тъкан.

Как да приемам суроватъчния протеин?

Оптималното време за консумация, както и приетото количество, зависи от индивидуалните ти фитнес цели и тегло. Най-важното, което трябва да знаеш е, че консумацията на суроватъчен протеин непосредствено след тренировка (до 30 минути) ще ти гарантира максимални резултати и бързо възстановяване. Това означава повишена мускулна маса, увеличена сила и намалена мускулна болка.

Препоръчителната дневна доза е от порядъка на 1 – 2 грама протеин на килограм телесна маса. За най-добри резултати се запознай с инструкциите на производителя, които ще намериш на опаковката.

От къде да си купя суроватъчен протеин?

На пазара за протеинови добавки можеш да намериш голямо разнообразие от суроватъчни протеини на прах. Имай предвид обаче, че не всички могат да се похвалят с нужното качество за максимални резултати. Силно препоръчително е да се информираш добре преди да пристъпиш към покупка.

Един от най-добрите суроватъчни протеини, които се предлагат на българския пазара, е Fairy Whey ISO на компанията Power2Go. Добавката е единствена по рода си, използваща протеин изолат в най-чистата му форма.

Наред с висококачествения суроватъчен протеин, Fairy Whey ISO съдържа допълнителен комплекс от вещества, като фибри, колаген, хиалуронова киселина, витамини и минерали за още по-добро представяне във фитнес залата и по-видими резултати.