Защо протеинът е важен с напредването на възрастта?

Защо протеинът е важен с напредването на възрастта?

07/04/2021 Off By trancer4o

Напредването на възрастта е нормален физиологичен процес, при който настъпват известни промени, както външни, така и вътрешни. При някои, тези промени са по-видими, при други – не толкова. Забавеният метаболизъм, влошеното храносмилане и затруднената моторика са само няколко примера, свързани с физиологичните промени, които ни спохождат в напреднала възраст.

Друг неизбежен физиологичен процес, който се наблюдава при възрастните, е загубата на мускулна тъкан. Една от причините за това е понижената ефективност на тялото да абсорбира протеина от храната. Друг основен фактор е намалената физическа активност. Какъв е крайният резултат от всичко това? Намалена мускулна маса, отслабена костна система, забавена моторика и повишен риск от фрактури.

Ето защо е особено важно да приемаме оптимално количество протеин с напредването на възрастта. Храните от животински произход са добър източник на завършени протеини, но тяхната консумация е свързана с повишен риск от сърдечни и ракови заболявания. Друг източник на протеини са бобовите култури, но при тях се наблюдава липса на една или повече есенциални аминокиселини.

Както вече споменахме, протеините от хранителните източници се асимилират по-трудно и в повечето случаи, храната само по себе си може да се окаже недостатъчна. Ето защо, специалистите, в сферата на храненето, препоръчват приема на протеинови добавки с напредването на възрастта.

Протеиновите добавки и напредването на възрастта

Целесъобразното хранене е от решаващо значение за здравето на възрастните хора, тъй като повечето от тях имат недостиг на ключови хранителни компоненти. Един от тези компоненти е протеинът. В повечето случаи, хранителните източници на протеин не са достатъчни, било то заради понижена абсорбция или намален прием на храна. Ето защо, използването на суроватъчен протеин, във вид на хранителна добавка, е добра стратегия за увеличаване на приема на протеини.

Редица проучвания, в сферата на здравословното хранене, показват, че добавките от суроватъчен протеин насърчават протеиновия синтез при възрастните хора, подобрявайки мускулната ефективност и аеробния капацитет, като по този начин предпазват от саркопения (загуба на мускулна тъкан) и намаляват риска от фрактури.

Препоръчителният дневен прием на протеин за възрастни е приблизително 0,8 – 1 грам на килограм телесно тегло. За съжаление обаче, по-голямата част от възрастното население не достига този минимум.

Суроватъчният протеин и напредването на възрастта

Суроватъчният протеин е един от основните протеини в млечните продукти. В химичния му профил влизат всичките 9 незаменими аминокиселини, което го прави завършен протеин. Предлаган като добавка, под формата на прах, той представлява лесен и удобен начин за достигане на дневния препоръчителен прием на протеин.

На пазара може да се намери голямо разнообразие от протеинови добавки, но не всички могат да се похвалят с отлично качество. Ето защо не бива да посягаме към първия протеинов продукт, който попадне в полезрението ни, а да се информираме добре преди покупка.

Един от най-добрите суроватъчни протеини, които могат да се намерят на пазара в момента, е Fairy Whey ISO на компанията Power2Go. Добавката е единствена по рода си на българския пазар, използваща протеин изолат в най-чистата му форма.

В допълнение към това, Fairy Whey ISO съдържа комплекс от вещества, като фибри, колаген, хиалуронова киселина, витамини и минерали, с високо качество и в правилните пропорции. Тези важни нутриенти допринасят за поддържане на оптималното състояние на ставите, костите, косата, ноктите и кожата, както и за подпомагане на обмяната на веществата, ускоряване на метаболизма и намаляване на загубата на мускулна маса.